Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Populární povolební hrozba Okamurou

Ano, hrozba! Slovo a silný výraz, nad kterým v tomto spojení zůstává rozum stát! Člověk neví, zda se třeba opravdu něčeho bát, nebo se raději jen tak podivit a pokývat hlavou anebo se spíš upřímně zasmát? Ale hezky od začátku... 

Úroveň objektivity českých masmédií je v poslední době často terčem oprávněné kritiky. Televize a ostatní média se opět stala aktivním nástrojem mocenské propagandy jako za komunismu a slouží určitým politickým a zájmovým skupinám. Tohle je dnes všeobecně známý a nezpochybnitelný fakt! A jak se to taky dělá?

Například náš zpravodajský kanál veřejnoprávní televize čím dál, tím častěji zve do živého vysílání Studia ČT24 „nezávislé“ hosty, kteří spolukomentují politické dění a aktuální události. Kromě skutečných odborníků na různá specifická témata, jsou tak ke komentování vážných politických událostí často zváni, méně či více renomovaní politologové a redaktoři různých deníků, časopisů, rozhlasu a informačních serverů.

Jednou z hlavních událostí na české politické scéně jsou právě pokračující povolební vyjednávání jednotlivých stran a tak moderátorka Barbora Kroužková přizvala minulou středu do vysílání k jednotlivým tématům, jako již tradičně, politické komentátory.

Nejdříve Ondřeje Koutníka, redaktora České pozice.cz. Ten okomentoval jednání sociálních demokratů s lidovci a nezapomněl se při této příležitosti otřít o hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Prý by bylo velmi nebezpečné a nestabilní, aby vznikla menšinová vláda ČSSD a ANO, která by se opírala o hlasy Úsvitu, protože nemáme informace o hnutí Tomia Okamury, na rozdíl od prověřené a spolehlivé strany lidovců (buď je moc mladý, nebo má krátkou paměť), od které nenastanou „kotrmelce“, které hrozí od Úsvitu. 

Patrik Eichler, komentátor deníku Referendum, byl přizván komentovat přijetí šéfa ČSSD prezidentem republiky. Tento novinář si doslova neodpustil v průběhu vysílání hrubě kopnout do hnutí Úsvit a to výrokem, že by se Úsvit měl ocitnout někde, kde byli Sládkovi republikáni, že má být vytlačen na okraj poslanecké sněmovny a nemá s ním nikdo mluvit, protože se jedná o stranu autoritářsky řízenou s prvky explicitního sociálního rasismu.

Odpolední komentátorskou siestu zakončil osvědčený Jindřich Šídlo z Hospodářských novin, který taktéž glosoval povolební situaci a schůzku prezidenta s šéfem sociálních demokratů. Šídlo přidal k dobrému, že žádný český politik nemůže přece myslet vážně, že by vládnul v závislosti na Tomiu Okamurovi. To si prý může myslet jen šílenec a to že zkrátka nejde!

Ať chceme nebo nechceme, ze všech vystoupení a poznámek diskutujících, byla slyšet určitá paralela výroků na adresu hnutí Úsvit přímé demokracie. Všichni tři hosté Studia ČT24 komentovali neověřené děje nebo skutečnosti, prakticky "vařili z vody" a s nesmírnou libostí se naváželi do nového uskupení. 

Jak ví Koutník, že je Úsvit nespolehlivá strana, podle čeho tak usuzuje, když její parlamentní působení není možné zatím posoudit? O jakých kotrmelcích nám tu vlastně hovoří? Kde vidí Eichler explicitní sociální rasismus? V podrobném programu hnutí nic takového není ani náznakem, naopak program je velmi sociálně orientován. Stanovy Úsvitu jsou před transformací vzhledem k přeměně hnutí v regulérní politickou stranu s členskou základnou, tak jaké autoritářské nálepkování? Proč by nikdo neměl s Úsvitem mluvit, proč ho vytlačovat na okraj, nebrat ho vážně a nevládnout s jeho podporou? Vždyť v parlamentních volbách dosáhlo toto hnutí podpory bezmála 350 000 voličů! Proč se každou chvíli kdokoli o nové hnutí otírá a nebojí se do něho veřejně kopat, odsuzovat ho, zkreslovat a bagatelizovat jeho program, cíle, význam a politické ambice?

Proč je tak populární povolební hrozba Okamurou?

Ano, opravdu hrozba!? Silné slovo, které ve zmíněném vysílání dramaticky použila moderátorka Kroužková a které vyrazilo dech i tak zkušenému rétorovi, jakým je Martin Stropnický, s nímž právě vedla telefonický rozhovor. 

Normální člověk si řekne, co to novináře vůbec napadá a kdo si může tímto způsobem neustále dovolit „vrtěti psem“? Manipulace masmédií s veřejným míněním, neobjektivní hodnocení, osobní komentování podle sympatií či antipatií ke straně či člověku, analýzy událostí na základě pouze pocitových faktorů, to je současný styl novinářské profese. O trvalém porušování etického kodexu novinářů skrze veřejnoprávní prostor ani nemluvě.

Jediné pozitivum, které si z toho všeho člověk může vzít je, že pokud současná populární povolební hrozba Okamurou dopadne tak, jako populární předvolební hrozba Okamurou, můžeme se od Úsvitu přímé demokracie dočkat na parlamentní úrovni a na politické scéně ještě skutečně dobrých a překvapivých výsledků!

 

Autor: Jiřina Holotová | sobota 16.11.2013 18:23 | karma článku: 41,08 | přečteno: 5896x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Stát nedokázal zabránit odstranění sochy Koněva a nemístné vtipkování starosty

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ nemístně zavtipkoval na svém fb profilu starosta Prahy 6, kde probíhalo odstranění Koněvovy sochy.

3.4.2020 v 16:41 | Karma: 43,66 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

17.11.2019 v 18:50 | Karma: 42,53 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Mistr si udělal nádherný scénář ke svému poslednímu vystoupení

O tom, jaký má být pohřeb, dávno rozhodl sám Karel Gott a jeho žena to věděla nejlíp! Hádat se proto už nemusíte, je to nedůstojné! Rodina to vyřešila za všechny ?

12.10.2019 v 15:43 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Breivikem to začalo, El Pasem to nekončí

V texaském El Pasu došlo v sobotu dopoledne k hrůznému teroristickému činu, ke střelbě do návštěvníků obchodního centra. Dvacet jich na místě zahynulo, mnoho bylo zraněno. Masovou střelbu má na svědomí bílý americký občan.

6.8.2019 v 16:22 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

3.7.2019 v 18:07 | Karma: 48,43 | Přečteno: 12907x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.