Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úsvit nepřímé autokracie končí, začíná dialog o nové platformě

Ještě včera se zdálo, že dojde ke štěpení hnutí Úsvit. Dnes v pozdějších odpoledních hodinách zveřejňuje Úsvit na svém webu následující tiskovou zprávu: Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se dnes ve středu 11. února 2015 dohodl s předsedou Občanské konzervativní strany Jiřím Janečkem na zorganizování jednání předsedů spřízněných stran a hnutí s cílem zahájení práce na společné platformě prosazující konzervativní evropské hodnoty a přímou demokracii. Tomio Okamura - předseda hnutí ÚsvitJiří Janeček - předseda Občanské konzervativní strany

Když v pondělí a včera předložili poslanci v čele s Markem Černochem, předsedou poslaneckého klubu, tuto vizi o nové platformě Tomiovi Okamurovi, byli následně na jeho tiskové konferenci označeni za pučisty, přeběhlíky a Tomio Okamura vyhlásil antiútok, jelikož si dovolili poukázat na nedostatky v hnutí a veřejně se ohradili i proti některým krokům svého předsedy. Z vlastních řad se pak množila kritika i podpora Tomio Okamurovi s Radimem Fialou přímo lavinově, ale i obrovská kritika nebo na druhou stranu podpora, "pučistům". Totální rozkol, sprcha spekulací, urážky a zklamání příznivců na sebe nenechalo čekat a Úsvit se otřásl a dosud otřásá pořádně v základech.

To, že je Tomio Okamura ochoten jednat s předsedy spřízněných stran a hnutí s cílem zahájit práci na společné platformě prosazující konzervativní evropské hodnoty a přímou demokracii, naznačuje jistý posun ve vyostřené situaci. Co prosazovali poslanci už v pondělí a co patrně předseda hnutí ne zcela přesně pochopil, nebo nechtěl chápat, nebo mu bylo špatně a nedostatečně předneseno, má totiž reálný základ. Jde spíše o obrodu Úsvitu, jeho novou politiku a o skutečnou spolupráci širšího spektra stran a hnutí v ČR, nikoliv o spiknutí jakýchsi pomatenců a zaprodanců.

Jiří Janeček, předseda OKS se včera postavil na stranu Marka Černocha svým prohlášením. Na profilu politika v Parlamentních listech, m.j. uvádí: "Politické rozhodnutí předsedy poslaneckého klubu Marka Černocha umožňuje vznik nového silného euro-realistického subjektu, který bude konečně schopen prosazovat ochranu národních zájmů." 

Více vhledu do zákulisí Úsvitu a porozumění situaci, by mohlo vnést i několik prohlášení, která zveřejnil Georgi Bidenko, zakladatel hnutí a významný člen předsednictva. Bidenko se obrací na voliče a příznivce především z řad FK TO, kterými byl, stejně jako ostatní lidé po boku Marka Černocha, nevybíravě sprostě napadán a urážen. 

Vyjádřil se k výše zmíněnému prohlášení z dnešního odpoledne, kdy se Tomio Okamura dohodl s předsedou Občanské konzervativní strany Jiřím Janečkem na zorganizování jednání předsedů spřízněných stran a hnutí:   

"Vzhledem k tomu, že Tomio právě vydal tuto tiskovou zprávu, vyzývám všechny, co nás označili za pučisty, ODSáky včetně těch kteří rozesílali do našich mailboxů odporné zprávy o tom co jsme za k*rvy, svi*ě, i tomu "fanouškovi" co mi napsal že by měl někdo Tomia pomstít tím, že nám uřeže po vzoru IS hlavy, protože jsme zm*di, aby se nad sebou zamysleli.


Všem co slušně diskutovali naprosto upřímně děkuji. Nyní je to, co Tomio označil včera za puč jeho oficiální politika a tímto jeho obrat vítám."

Mimo jiné Georgi Bidenko již včera zveřejnil na fb následující text, který ledacos napovídá i nezasvědceným pozorovatelům:

"Dovolte mi po záplavě negativních, hrubých zpráv a výhrůžek i pozitivních reakcí, které jsem dostal na mail a na fb od různých lidí často pod pseudonymy ozřejmit a odmítnout několik fám, které kolují:
1) Jak dnes proběhlo na tiskové konferenci poslaneckého klubu Úsvitu, žádný puč nebyl ani se nechystá. Poslanci v demokratickém hlasování po prezentaci Tomiovi vize a následně Markovi Černochovi vize rozvoje hnutí (což byl odsouhlasený bod programu a o kterém Tomio sám mluvil posledních několik měsíců a byl i na ideové konferenci) podpořili "vizi" Marka Černocha.
Ta UMOŽŇUJE, aby vznikl subjekt, který by Úsvit INTEGROVAL a mohl se jmenovat např. Úsvit přímé demokracie - Strana občanů. Do takového subjektu by se mohl začlenit celý Úsvit, celý poslanecký klub, všichni členové grémia a každý, kdo by měl zájem i strany sdílící společný program přímé demokracie a kdo by chtěl v nějakých volbách kandidovat. Měl v každém okrese regionální pobočku a jasnou demokratickou strukturu.
2) NIKDY NIKDO z poslanců ani členů hnutí Úsvit, neřekl, že chce odvolání předsedy Tomia Okamury a pochopitelně měl tvořit i tento subjekt!
3) NIKDY NIKDO neuhnul ani o milimetr od programu přímé demokracie, naopak, dle průzkumu společnosti Phoenix Res., vnímají lidé jako hlavní téma Úsvitu přímou demokracii jen 2% voličů a skoro 74% pouze islám a imigraci a to měl Marek v prezentaci a upozorňoval, že se naopak MUSÍME vrátit k našemu programu a ten prosazovat, místo sdílení receptů jak otravovat muslimy. Sám pracuje celý rok na exekucích a díky němu se dnes bude hlasovat po 20ti letech o zákoně, který umožní nesebrat nemovitost, když dlužte jen několik desítek tisíc!
4) Tomio Okamura je podle stanov, (které sám prosadil a které byly před volbami odsouhlaseny předsednictvem) zvolen na 5 let bez možnosti odvolání pokud by stanovy nějak neporušil. (článek 2 písmeno i)

5) Kategoricky a striktně odmítám lež, že chce kdokoliv ze členů se zmocnit financí. Jak najdete ve stanovách článek 4. písmeno e - "Předsednictvo dává Předsedovi závazné stanovisko k uzavření smluv, když výše z jednotlivé smlouvy dosahuje alespoň částku 10.000.000Kč (o částkách nižších si dle stanov může Tomio rozhodovat sám v některých případech s pouze podpisem tajemníka), etc."

Myslím, že to hovoří za vše, Georgiho znám, to rozhodně není žádný prospěchář nebo křivý člověk. Doufám, že mi odpustí, že jsem jeho text použila ve svém blogu, ale také mi nebaví poslouchat dohady a sprosté urážení na adresu některých členů a poslanců hnutí, spekulace a bláboly tisku, médií a různých politologů a vševědů!

Je tu zkrátka názorový rozkol uvnitř hnutí, který je potřeba urychleně vyjasnit a řešit, jak jsem uvedla již včera v jiném blogu. Prát veřejně špinavé prádlo, je hodně nezodpovědné, ale pokud se vše už dostalo na světlo boží způsobem včerejších "horkých hlav a plamenných prohlášení", nejde dále zastírat a mlžit. Šance na reorganizaci a záchranu, jak je vidět z dnešního posledního prohlášení Tomia Okamury, je tu velká!

Doufám, že jsem čtenářům více osvětlila, co se vlastně uvnitř děje a oč v podstatě v Úsvitu jde a také doufám, že nová jednání přinesou posun k zásadním změnám, skutečný dialog a integraci s jinými subjekty a konec uzavřeného Úsvitu nepřímé autokracie a pochybností! Jinak končím s Úsvitem a veškerou činností kolem a nechci se dále veřejně zastávat ničeho a nikoho, nebudu si přece dělat ostudu a obhajovat něco, co nemá hlavu ani patu!

Děkuji Vám.

 

 

Autor: Jiřina Holotová | středa 11.2.2015 23:00 | karma článku: 10,85 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Stát nedokázal zabránit odstranění sochy Koněva a nemístné vtipkování starosty

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ nemístně zavtipkoval na svém fb profilu starosta Prahy 6, kde probíhalo odstranění Koněvovy sochy.

3.4.2020 v 16:41 | Karma: 43,66 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

17.11.2019 v 18:50 | Karma: 42,53 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Mistr si udělal nádherný scénář ke svému poslednímu vystoupení

O tom, jaký má být pohřeb, dávno rozhodl sám Karel Gott a jeho žena to věděla nejlíp! Hádat se proto už nemusíte, je to nedůstojné! Rodina to vyřešila za všechny ?

12.10.2019 v 15:43 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Breivikem to začalo, El Pasem to nekončí

V texaském El Pasu došlo v sobotu dopoledne k hrůznému teroristickému činu, ke střelbě do návštěvníků obchodního centra. Dvacet jich na místě zahynulo, mnoho bylo zraněno. Masovou střelbu má na svědomí bílý americký občan.

6.8.2019 v 16:22 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

3.7.2019 v 18:07 | Karma: 48,43 | Přečteno: 12907x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.