K prosazení referenda o vystoupení z EU chybí prováděcí ZÁKON a hlavně politická vůle!

13. 01. 2016 17:19:39
Přes 100 000 občanů podepsalo petici o vystoupení z Evropské unie a včera proběhlo veřejné projednání v petičním výboru poslanecké sněmovny. Petici organizovalo hnutí SPD Tomia Okamury. Odešli z petičního výboru s nepořízenou.

Nechci zde rozebírat otázku setrvání nebo odchodu z EU, jeho pozitiva a negativa. Chci se podívat na to, proč petice, která má takovou podporu obyvatel, byla "shozena pod stůl", jak píše ve svém následném vyjádření Okamura. Mimochodem, to vyjádření vypadá spíše, jakože celá Poslanecká sněmovna hlasovala proti, což pravda není.

Petiční výbor má 15 členů zastoupených poměrným počtem podle mandátů stran v Poslanecké sněmovně. ČSSD má 4 členy petičního výboru, ANO 4 členy, KSČM 2 členy, TOP 09 2 členy, po jednom členu mají ODS, KDU-ČSL a Úsvit. Pokud se na to, proč včera odešel Okamura s nepořízenou, podíváme optikou složení Petičního výboru a hlasování jeho členů, je více než jasné, že proti návrhu hlasovali poslanci vládních stran 8 hlasy (4 ČSSD, 3 ANO, 1 KDU) jeden člen ANO se zdržel, proti návrhu hlasovala Topka a ODS, to jsou 3 hlasy, 2 komunisté se, jak jinak, než opět vychytrale stylem já nic, já muzikant, zdrželi hlasování a pro návrh hlasoval jen jediný člen petičního výboru a to zástupce Úsvitu NK.

Nejhlasitěji proti návrhu, který požadoval vyhlášení referenda o vystoupení ČR z EU, vystupoval poslanec Komárek z ANO, který doslova řekl: "Rozhodli bychom se k národní sebevraždě", výrazně mu sekundovali poslanci (opoziční?) TOP 09 Laudát, který nezapomněl uvést, že máme nepřímou zastupitelskou demokracii (Ó, díky za připomenutí :-) ) a Adamová: "Zájem ČR je setrvat v EU, neexistuje žádná alternativa, která by byla funkční," je si jista a ví, členka petičního výboru, už dopředu.

Referend se zkrátka naši politici bojí jak čert kříže a trvá to už od roku 1993, kdy na základě Listiny základních práv a svobod, bodu 1, je občanům zaručeno, že mají právo podílet se na správě věcí veřejných m.j. přímo! Od té doby se pracovalo na návrzích zákona o obecném celostátním referendu mnohokrát a žádný z nich, doposud předložených, z různých důvodů (spíše z důvodů pro představitele moci pochopitelných), Sněmovnou nikdy neprošel.

Svatou výjimku tvořilo referendum o vstupu do EU v roce 2003, kdy se za více než 200 miliónů korun zmasíroval národ výživnou jednostrannou eurounijní kampaní Špidlovy převážně oranžové vlády (+KDU a US DEU - dnes TOP) a bylo usneseno jedna dvě. Okamžitě se v parlamentu schválil senátní návrh zákona, podle kterého se hlasovalo. Šlo tehdy o silnou politickou vůli a když jde o politickou vůli (čili "o vůli několika zvolených vládnoucích představitelů"), tak to je samozřejmě jiná písnička, to se pak dějí divy.

V opačném případě se divy nedějí a ani neočekávejme, že se dít budou. Druhým důvodem, proč není možné udělat referendum o vystoupení z EU a proč nebyl Okamura vyslyšen je to, že dosud chybí prováděcí předpis, podle kterého by se referendum uskutečnilo. Koncem ledna bude Sněmovna znovu jednat o zákonu o celostátním referendu. Pokud však projde zákon ČSSD, který navrhuje ministr Dienstbier v té podobě, jakou předložil a který už schválila vláda, moc si od toho neslibujme.

100 000 podpisů občanů stačit nebude a bude jich potřeba 250 000 tisíc, protože parametry tohoto návrhu jsou dost problematické a spíše takové, aby se vlk nažral a koza zůstala celá , o čemž jsem psala již před více než rokem.

Proč neustále dochází a bude docházet k obstrukcím a tanečkům kolem referend, je snad už každému jasné. Lidi nemají do řízení a směřování státu co kecat, mají šoupat nohama, odvádět daně, platit vysoké sociální a zdravotní odvody a makat! A basta fidli!

A pokud mi dovolíte, pro dokreslení přikládám jeden status z fb, který jsem náhodně našla, Lenka Šimáčková:

"Dnes jsem měla možnost zúčastnit se projednání petice hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) za referendum o vystoupení z Evropské unie na půdě Poslanecké sněmovny. Petici online a offline podepsalo přes 100 000 občanů. To,co se odehrálo při tomto projednávání,bylo šílené.Realita je totiž ještě horší,než to,co vidíme v televizi.Přirovnala bych to jako když se díváte doma na film a máte černobílou televizi a potom jdete na ten samý film do kina kde je promítán ve 3D Ještě teď se nemohu vzpamatovat z toho,co jsem slyšela a co bylo řečeno. Například jsem se dozvěděla,že jsme rozkradli peníze z EU.Ano MY.Že EU kontroluje veřejné zakázky a má je pod drobnohledem,aby nebyly zneužity. Že za migraci nemůže EU,ale Řecko!!!! Že nikdo nechce multikulturní společnost,ale že se jedná o cituji,,jednotu rozmanitost" Že lidé,co podepsali petici,neví co podepsali,protože tomu nerozumí.Chápete to??????? Dělají z nás dementní národ?Jak si může někdo dovolit říct,že jsme rozkradli peníze z EU.To rozkradli ti,co nám vládnou. Veřejné zakázky???Všichni víme jak to tady funguje!!!! Řecko může za to,že pustilo do Evropy ilegální migranty??? A 100 000 lidí má inteligenci mazacího másla,protože podepsali petici???? Je mi z toho zle,na vlastní oči jsem se dnes přesvědčila o tom,jak tato vláda a její zástupci pohrdají námi lidmi!!!!!!!!!!!!!!Jak ze svých pozic ukazují svoji moc a nadřazenost!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mimochodem,i když někteří z nich připustili,že by občané této země měli mít právo na referendum,v okamžiku kdy se hlasovalo tento návrh smetli ze stolu. Věřím,že to byl jen střípek toho,co se odehrává ve sněmovně a jen malá ukázka toho,jak jsme těm,kteří byli námi zvoleni úplně ukradení.Oni si ve své nadutosti ani nepřipustí,že by je mohli lidi znovu nevolit,protože spoléhají na to,že máme svých starostí dost a k tomu krátkou paměť,takže stačí před volbami pár hezkých slov a pár koblih a ty ovce je budou volit znovu. Myslím,že se tentokrát páni Kalouskové,Babišové a Bělobrádkové pletou!!!!!!!!! Tedy alespoň doufám."

Autor: Jiřina Holotová | středa 13.1.2016 17:19 | karma článku: 35.16 | přečteno: 1095x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 452 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 140 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4239

Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu. 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...