Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věra Jourová vzkazuje ústy Evropské komise Polsku: Sebereme Vám peníze!

"Kdo žije v Evropě musí akceptovat základní hodnoty. Ty zahrnují právní stát, rovnoprávnost mužů a žen a nediskriminaci náboženských a dalších menšin. Kdo nechce respektovat zákon a náš demokratický způsob života, neměl by tu žít"

Což o to, to je celkem správný názor, pokud by byl uplatňován na těch, kteří naše zákony opravdu nerespektují, narušují náš demokratický způsob života a neuznávají evropské hodnoty. Skutečností je, že bohužel právě teď není aplikován do správných řad, ale na suveréní zemi Evropské unie, která by si jistě sama, díky svým občanům v případě ohrožení svého právního řádu, zcela jistě dobře poradila i bez slavné, nikým nevolené, Evropské komise. 

Očekával-li by někdo zdrženlivost našich úředníků, společný postup a sounáležitost, přinejmenším v rámci Visegrádské skupiny ve věci sporu Polska s Evropskou komisí, mýlí se. Je to právě naše česká komisařka Jourová, která jako správné Junckerovo nové koště pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví, dobře mete a přitvrzuje. 

V Nizozemsku a ve Francii už hrozí vzestup pravicových populistů, stejně jako v Polsku a Maďarsku, kde jsou již u moci a oslabují právní stát. Strana Právo a spravedlnost v Polsku už ohrozila činnost svého Ústavního soudu, tak začíná rozhovor s Věrou Jourovou německý Spiegel online.

Spor Evropské komise s polskou vládou se táhne více než rok a Evropská komise poprvé v historii spouští mechanizmus rule-of-law, což je systém práva, který má pomoci chránit veřejnost a řešit ohrožení právního řádu členských zemí. EK se domnívá, že polská vláda nespolupracuje a nepřijala stále doporučení o odstranění nedostatků v novele zákonů o Nejvyšším polském soudu, které mohou být protiústavní. Dalším krokem má být aktivace článku 7 Smlouvy o EU, která by v konečném důsledku měla vést k pozastavení polských hlasovacích práv. Toto rozhodnutí vyžaduje jednomyslnou podporu od zbytku členských států EU. Maďarsko již jasně dalo najevo, že bude vetovat toto opatření. 

"Vyčerpali jsme všechny možnosti a požádáme členské státy, aby se zapojily do dialogu s Polskem. Pokud stát neakceptuje základní demokratické hodnoty, neměl by pobírat dotace z EU. Uvažujeme v příštím rozpočtovém období od roku 2020 o krácení finančních prostředků, které letos již připravujeme. Podpora ze strukturálních fondů byla závislá na ekonomických a technických faktorech, je čas zohlednit i dodržování základních unijních hodnot."  Pokračuje v rozhovoru Věra Jourová.

"Základní práva jsou daná pro všechny a musí být respektována všemi. Nemůžeme být naivní při jednání s těmi, kteří zneužívají zásady ochrany základních práv. Každý, kdo se rozhodne žít v Evropě musí přijmout základní hodnoty. To zahrnuje právní stát, jakož i rovnost mužů a žen a zákaz diskriminace náboženských a jiných menšin. Lidé, kteří nejsou ochotni respektovat nejen daný zákon, ale náš demokratický způsob života, by neměli žít v Evropě." 

Říkáte, že politika soudržnosti, která zajišťuje převod peněz z bohatších zemí EU do chudších regionů, by mohla úplně skončit? Pokračuje závěrem Spiegel.

"Mohlo by dojít ke změnám. Podívejte se do Bílé knihy, kterou EK právě publikovala.  V jednom ze scénářů, by byla regionální politika definována jako něco, co by mohlo být v budoucnu ponecháno na členských státech. Nebo budeme nově definovat, zda financování bude ve formě dotací nebo půjček." Nastiňuje Jourová možné budoucí řešení.

To by mohlo způsobit značný poplach v zemích, jejichž ekonomiky masivně závisí na kohezních fondech EU, Polsko a Maďarsko jsou mezi nimi. Doplňuje redaktor Spiegelu.

"Tyto země budou s námi o tom diskutovat. Ale musí pochopit, že musí dodržovat základní hodnoty EU. Lidé jsou nervózní a nejistí kvůli bezpečnostním hrozbám. V tomto druhu atmosféry je strach a nenávist na vzestupu. Musíme zajistit bezpečnost, ale také musíme být opatrní a vyhnout se předání veškeré moci těm, kteří nám říkají, že jsou zde k zajištění bezpečnosti. Základní práva nejsou dnes zaručena. Musíme je chránit." 

Čímž nám samozřejmě chtěla paní komisařka naznačit, že vláda v Polsku, Maďarsku a příští vlády po volbách v dalších zemích Evropy, například ve Francii, Nizozemsku a třeba i u nás, by nemusely být tolik demokratické, jako ty současné, jak už to hned v úvodu napsal Spiegel.

Zkrátka Evropská komise má vážné starosti o demokracii v Evropě a o nás! My jí za to uctivě děkujeme, stejně, jako komisařce Jourové, která se tolik stará o právo a ústavní pořádek v evropských zemích.  Z úst členky autokratické vládní strany a byrokratického totalitního aparátu, se tyto úvahy a rady opravdu dobře poslouchají.

Na závěr, jedna taková obligátní otázka: "Povedzte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom, základné európske hodnoty?"

 

Zdroj: http://www.spiegel.de/international/europe/eu-commissioner-pushes-for-hard-line-on-poland-a-1137672.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiřina Holotová | úterý 7.3.2017 22:14 | karma článku: 47,14 | přečteno: 11893x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Stát nedokázal zabránit odstranění sochy Koněva a nemístné vtipkování starosty

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ nemístně zavtipkoval na svém fb profilu starosta Prahy 6, kde probíhalo odstranění Koněvovy sochy.

3.4.2020 v 16:41 | Karma: 43,66 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

17.11.2019 v 18:50 | Karma: 42,53 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Mistr si udělal nádherný scénář ke svému poslednímu vystoupení

O tom, jaký má být pohřeb, dávno rozhodl sám Karel Gott a jeho žena to věděla nejlíp! Hádat se proto už nemusíte, je to nedůstojné! Rodina to vyřešila za všechny ?

12.10.2019 v 15:43 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Breivikem to začalo, El Pasem to nekončí

V texaském El Pasu došlo v sobotu dopoledne k hrůznému teroristickému činu, ke střelbě do návštěvníků obchodního centra. Dvacet jich na místě zahynulo, mnoho bylo zraněno. Masovou střelbu má na svědomí bílý americký občan.

6.8.2019 v 16:22 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

3.7.2019 v 18:07 | Karma: 48,43 | Přečteno: 12907x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.