Jiřina Holotová

Věra Jourová vzkazuje ústy Evropské komise Polsku: Sebereme Vám peníze!

7. 03. 2017 22:14:57
"Kdo žije v Evropě musí akceptovat základní hodnoty. Ty zahrnují právní stát, rovnoprávnost mužů a žen a nediskriminaci náboženských a dalších menšin. Kdo nechce respektovat zákon a náš demokratický způsob života, neměl by tu žít"

Což o to, to je celkem správný názor, pokud by byl uplatňován na těch, kteří naše zákony opravdu nerespektují, narušují náš demokratický způsob života a neuznávají evropské hodnoty. Skutečností je, že bohužel právě teď není aplikován do správných řad, ale na suveréní zemi Evropské unie, která by si jistě sama, díky svým občanům v případě ohrožení svého právního řádu, zcela jistě dobře poradila i bez slavné, nikým nevolené, Evropské komise.

Očekával-li by někdo zdrženlivost našich úředníků, společný postup a sounáležitost, přinejmenším v rámci Visegrádské skupiny ve věci sporu Polska s Evropskou komisí, mýlí se. Je to právě naše česká komisařka Jourová, která jako správné Junckerovo nové koště pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví, dobře mete a přitvrzuje.

V Nizozemsku a ve Francii už hrozí vzestup pravicových populistů, stejně jako v Polsku a Maďarsku, kde jsou již u moci a oslabují právní stát. Strana Právo a spravedlnost v Polsku už ohrozila činnost svého Ústavního soudu, tak začíná rozhovor s Věrou Jourovou německý Spiegel online.

Spor Evropské komise s polskou vládou se táhne více než rok a Evropská komise poprvé v historii spouští mechanizmus rule-of-law, což je systém práva, který má pomoci chránit veřejnost a řešit ohrožení právního řádu členských zemí. EK se domnívá, že polská vláda nespolupracuje a nepřijala stále doporučení o odstranění nedostatků v novele zákonů o Nejvyšším polském soudu, které mohou být protiústavní. Dalším krokem má být aktivace článku 7 Smlouvy o EU, která by v konečném důsledku měla vést k pozastavení polských hlasovacích práv. Toto rozhodnutí vyžaduje jednomyslnou podporu od zbytku členských států EU. Maďarsko již jasně dalo najevo, že bude vetovat toto opatření.

"Vyčerpali jsme všechny možnosti a požádáme členské státy, aby se zapojily do dialogu s Polskem. Pokud stát neakceptuje základní demokratické hodnoty, neměl by pobírat dotace z EU. Uvažujeme v příštím rozpočtovém období od roku 2020 o krácení finančních prostředků, které letos již připravujeme. Podpora ze strukturálních fondů byla závislá na ekonomických a technických faktorech, je čas zohlednit i dodržování základních unijních hodnot." Pokračuje v rozhovoru Věra Jourová.

"Základní práva jsou daná pro všechny a musí být respektována všemi. Nemůžeme být naivní při jednání s těmi, kteří zneužívají zásady ochrany základních práv. Každý, kdo se rozhodne žít v Evropě musí přijmout základní hodnoty. To zahrnuje právní stát, jakož i rovnost mužů a žen a zákaz diskriminace náboženských a jiných menšin. Lidé, kteří nejsou ochotni respektovat nejen daný zákon, ale náš demokratický způsob života, by neměli žít v Evropě."

Říkáte, že politika soudržnosti, která zajišťuje převod peněz z bohatších zemí EU do chudších regionů, by mohla úplně skončit? Pokračuje závěrem Spiegel.

"Mohlo by dojít ke změnám. Podívejte se do Bílé knihy, kterou EK právě publikovala. V jednom ze scénářů, by byla regionální politika definována jako něco, co by mohlo být v budoucnu ponecháno na členských státech. Nebo budeme nově definovat, zda financování bude ve formě dotací nebo půjček." Nastiňuje Jourová možné budoucí řešení.

To by mohlo způsobit značný poplach v zemích, jejichž ekonomiky masivně závisí na kohezních fondech EU, Polsko a Maďarsko jsou mezi nimi. Doplňuje redaktor Spiegelu.

"Tyto země budou s námi o tom diskutovat. Ale musí pochopit, že musí dodržovat základní hodnoty EU. Lidé jsou nervózní a nejistí kvůli bezpečnostním hrozbám. V tomto druhu atmosféry je strach a nenávist na vzestupu. Musíme zajistit bezpečnost, ale také musíme být opatrní a vyhnout se předání veškeré moci těm, kteří nám říkají, že jsou zde k zajištění bezpečnosti. Základní práva nejsou dnes zaručena. Musíme je chránit."

Čímž nám samozřejmě chtěla paní komisařka naznačit, že vláda v Polsku, Maďarsku a příští vlády po volbách v dalších zemích Evropy, například ve Francii, Nizozemsku a třeba i u nás, by nemusely být tolik demokratické, jako ty současné, jak už to hned v úvodu napsal Spiegel.

Zkrátka Evropská komise má vážné starosti o demokracii v Evropě a o nás! My jí za to uctivě děkujeme, stejně, jako komisařce Jourové, která se tolik stará o právo a ústavní pořádek v evropských zemích. Z úst členky autokratické vládní strany a byrokratického totalitního aparátu, se tyto úvahy a rady opravdu dobře poslouchají.

Na závěr, jedna taková obligátní otázka: "Povedzte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom, základné európske hodnoty?"

Zdroj: http://www.spiegel.de/international/europe/eu-commissioner-pushes-for-hard-line-on-poland-a-1137672.html

Autor: Jiřina Holotová | karma: 47.14 | přečteno: 11893 ×
Poslední články autora