Jiřina Holotová

Ceremonie na Hradě byla protokolárně dodržena, ostuda to je, ale Sobotkova

4. 05. 2017 22:55:48
Dokážete si představit, že jeden den oznámíte zaměstnavateli, že přinesete výpověď a druhý den ráno vzkážete po sekretářce, že si o tom jdete jen popovídat? Každý zaměstnavatel by s Vámi s největší pravděpodobností vyrazil dveře!

Tím nemyslím, že je pan Sobotka zaměstnancem pana Zemana, to jen abychom si na úvod rozuměli.

O to važnější je, když jako nejvyšší vládní představitel oznámíte prezidentovi republiky, že přinesete demisi a pak vlastně nevíte, jakou demisi, jestli demisi ano či ne, jak ji vlastně myslíte a že se jdete jen tak poradit? To by si nikdo nikde k nejvyšší instituci ve státě nemohl dovolit. Zkuste to na královském dvoře, v císařském paláci, nebo prostě jinde v prezidentském paláci či sídle. To si nedovolíte, ani jako jeden z nejvyšších státních představitelů. Ceremonie je připravena, protokol je protokol, program je program a vůbec... a vy si to přes noc rozmyslíte a chcete to ráno změnit?

Strašně mě baví, jak se někteří lidé pohoršují nad panem prezidentem, že je to buran, že to byla fraška, ostuda, trapas a tak dál. Jedou v tom už zase skoro všechna mainstreemová média a noviny. Na druhou stranu je spousta lidí, kteří si myslí, že si to pan Sobotka zasloužil a že si ho prezident právem vychutnal. Jednání pana premiéra na Hradě se stalo velkým kontroverzním tématem. Kritika chování prezidenta a premiéra je tak padesát na padesát.

Když odhlédnu od obsahové stránky věci, od toho, co se řešilo a proč se to řešilo, od antipatií hlavních aktérů i od toho, že by se, pokud by byl zájem, ještě dalo v procesu něco změnit a přejdu rovnou k samotnému aktu plánované ceremonie, jakou bezesporu přijetí demise premiéra vlády je, musím říci, že jsem žádné velké pochybení ze strany hradního Protokolu a prezidenta, nezaznamenala. Taková událost má prostě svá pravidla a přes ně vlak nejede.

Oznámil předseda vlády demisi? Oznámil! Připravili se na Hradě na to včas, připravili. Kdyby se jednalo o demisi celé vlády, tak ji podle ústavních pořádků měl premiér projednat s jejími členy, což neudělal, takže demise byla považována za individuální a tak k tomu bylo přistupováno i při dnešním aktu.

A samotný průběh?

Jestliže předstoupili aktéři před plénum do síně a byly tam dva mikrofony několik metrů vedle sebe a k jednomu šel prezident, je logické, že druhý byl připraven pro premiéra. Po úvodní řeči ceremoniáře, byl Bohuslav Sobotka vyzván ke slovu, a tak měl alespoň reagovat, automaticky dojít ke svému mikrofonu a ujmout se slova, když byl několikrát opakovaně upozorněn. Následné gesto Miloše Zemana s hůlkou, které je kritizováno, lze vnímat jako typické pokynutí. A promiňte, proč by měl prezident vykat někomu, s kým si dlouhá léta tyká a proběhl krátký dialog mimo oficiální řeč? To není nic proti ničemu. S humorem situaci vyřešil a pan Sobotka to i s humorem poté pochopil a přijal.

To, že se na závěr Zeman otočil a odešel, byl jediný nestandardní okamžik. Na druhou stranu, pan prezident oficiálně dojednal a domluvil. To, že se pan Sobotka ještě rozpovídal nad rámec, nebylo jistě v protokolu ceremonie. Z tohoto pohledu bylo vše v pořádku. Závěrečné slovo má mít při takovém aktu prezident a úvod ten, kdo demisi podává a tak to bral protokolář, ceremoniář (mluvčí) i prezident. Nic, co by se vymykalo tradičním postupům. Ceremonie byla protokolárně dodržena, až na jeden detail a to, že předseda vlády nakonec demisi nedonesl, což je jeho ostuda, že neví, co chce a jak to udělat, nikoli ostuda prezidenta Zemana.

Že si pan prezident premiéra náležitě vychutnal, je otázka druhá a je zbytečné, abychom se mezi sebou dohadovali kvůli chování našich ústavních činitelů. To už je taková spíše klasika a nestojí to za to. Mám-li však hodnotit obsahovou stránku věci, tak Miloš Zeman získává moje sympatie čím dál tím víc :-), pro mě je docela čitelný, i když svéráz.

A teď diskutéři, hrr do mě ;-), vím, že to odnesu.

video //www.youtube.com/embed/wZjn0aHl2VU

Autor: Jiřina Holotová | karma: 48.26 | přečteno: 18350 ×
Poslední články autora