Chystáte se demonstrovat proti Babišovi a Zemanovi?

15. 05. 2017 15:24:11
Pak byste měli vědět, co tím také podporujete. Proč? Proto! Protože je potřeba se podívat, když se za něco bojuje, také na to, kdo tyhle akce organizuje, komu jsou ku prospěchu a v co se postupně mění.

Ne všichni, kdo se jich zúčastňují, nebo se jich ještě hodlají zúčastnit a nechali se strhnout takřka revoluční náladou v boji proti Babišovi a Zemanovi, si uvědomují, komu a čemu svým postojem nahrávají. Možná to docela dobře nechápou ani někteří lidé, co se ochotně podílejí na jejich organizaci a netuší, že se stali jen loutkami, kterými je ze všech stran manipulováno. Alespoň tak to celé působí, když se člověk trochu podívá na sociální sítě, kde se demonstranti šikují a domlouvají.

Hlavní organizace demonstrací je oficiálně připsána na vrub aktivistce Šárce Fialové, která s nápadem na uspořádáním demonstrace prý přišla sama a spontánně. Dobře, pojďme alespoň na chvíli zkusit vrchní sluníčkářce tohle uvěřit. Nicméně to, že má možnosti všechno narychlo profesionálně zajistit, tomu věřit opravdu nejde. Víme, jak veškeré, skutečně lidové a občanské snahy, bez pořádného marketingového, technického a finančního zázemí, dopadají. Původní nápad slečny Šárky, zaplnit Václavák, se tak stává velmi riskantním podnikem, který může vyvolat ještě větší politickou krizi a nestabilitu, protože skuteční hybatelé událostí, číhají na každou příležitost a hrají o mnohem víc, než jen o zbavení se Babiše a Zemana.

Jedním z duchovních vůdců protestů je Martin Uhlíř, bývalý zastupitel Prahy10 za TOP 09, který se zviditelnil jako spoluorganizátor pražského Euromajdanu, působil nejdříve v iniciativě Chceme demokratickou Ukrajinu a veřejně podporoval banderovce z Pravého sektoru. Také je iniciátorem dopisu velvyslanci Shapirovi "U nás máte dveře otevřené, Andreji", iniciátor petice proti průjezdu Nočních vlků, protestních akcí "Svědomí není na prodej" proti příjezdu čínského prezidenta do Prahy a mnoha dalších akcí. Spolu s ním jsou organizátory protestů další lidé z iniciativy Open Doors (otevřené dveře), Politika a Svědomí (hlásící se k odkazu Václava Havla) a jiné občanské spolky a iniciativy, které jsou těsně ideově a pracovně navázané na nevládní organizace, jako Člověk v tísni, EEIC, o kterých byla po první demonstraci faktická zmínka, jako o spoluorganizátorech.

A pak jsou tu další spolky a politické nevládní organizace, think-tanky aj., které se ochotně zapojují do všech podobných akcí po celé Evropě a snaží se ovlivňovat veřejné mínění. Tady už začíná mít celé představení trochu jiný rozměr a dává tušit, jakým směrem se může zvrtnout, pokud mu podlehneme. Vidět to můžeme na příkladě pokusů o ovlivnění vývoje v Polsku a Maďarsku, sílícího potlačování svobody projevu a názorů občanů nesouhlasících s politikou unijního establishmentu v západních zemích a nyní naposledy třeba i v Makedonii. Příčiny jsou v každé zemi jiné, ale noty, jsou všude stejné a sledují stejné cíle. Směřování k většímu diktátu a totalitě v EU, oslabení národních identit a zničení suverenity evropských států. Nestabilita politické situace, občanské nepokoje a demonstrace uvnitř zemí tomu jen nahrávají.

Zpátky ale k domácím událostem. Na povrch totiž začínají vyplouvat důvody, proč politici a hlavně Bohuslav Sobotka, ke konci volebního období, vyvolali bezprecedentní politickou krizi. Jde prý o strach z odhalení velké korupce vlivových politických skupin v souvislosti s podnikem ČEZ a dalšího, tzv. politického podnikání ze současnosti i z minulých let. Oslabení "tradičních stran" ve volbách, by znamenalo nejen snížení nebo ztrátu vládních pozic, ale i snížení počtu členů dozorčích rad, zmenšení vlivu a nakonec možnost, že všechno, co není rozhodně čisté, vyjde na veřejnost.

Demonstrace za odvolání Babiše, se tedy začíná měnit ve vysokou politickou válku o přežití. Proto také snaha o vyšachování prezidenta Zemana a ústavní tanečky, kterými se političtí aktéři snaží vyvolat ještě hlubší krizi. Dovolím si k tomu připomenout, že během let, co tahle narychlo vytvořená Ústava ČR z roku 92 existuje, už došlo k tolika vládním a ústavním rozepřím, za všechny uvedu třeba rozhodnutí Nejvyššího soudu o imunitě poslanců, kteří vyměnili svůj mandát za trafiky ve státních podnicích. Je přinejmenším hodně podivné, že ještě není revidována a upravena, času na to ti, kdo teď nejvíc křičí, měli dost. Problém totiž není jen v samotném Zemanovi, ten ji zatím žádným způsobem neporušil a z minulosti je známo, že jeho předchůdci také váhali v několika případech s přijetím demisí nebo odvoláváním ministrů, ale v systému, kdy Ústava samovolně vede ke konfliktům a nemá hladká, jasně daná řešení. Tento stav tedy někomu velmi vyhovuje a odstranit Zemana, který do všeho, i do politických kšeftů, hodně vidí a sám se jich kdysi účastnil, je nasnadě.

Je také jasné, že by zase někdo rád omezil pravomoci prezidenta a nebo rovnou zrušil přímou volbu, tak, jak to už v roce 2013 chtěly ty stejné strany, jako dnes, čili TOP 09, ODS a ČSSD. Přesně ty, co v mají na svědomí po celá léta novodobé historie největší politické a korupční aféry v zemi. Tento politický klan je velmi vytrvalý a co se týká některých zájmů, obzvláště soudržný! Pak by si mohli v parlamentu za prezidenta zvolit nějakého kašpárka, který by jim vše odkýval, ničemu by nestál v cestě, a jeho role by byla jen reprezentativní. Všichni tři noví kandidáti, tedy pánové Hilšer, Drahoš a Horáček, kteří se přišli na demonstrace taky zviditelnit a přiložit pod kotel, by jistě některým politickým skupinám, naprosto vyhovovali.

Shrnuto závěrem, tenhle krizový stav, demonstrace a protesty, jsou ku prospěchu mnohým zájmovým skupinám a každá na nich potřebuje nějak participovat a ideově vydělat. Od levicových občanských aktivistů a jejich "spravedlivému boji" a jedinému správnému názoru, že jediný Babiš je lump, přes politické neziskové organizace a jejich zájmy, vždyť i když si říkají neziskovky, tak byznys je byznys a co by asi tak všichni "sociální a gendroví inženýři" dělali, kdyby třeba nemohli připravovat migrační programy a manifesty, nedej bože, kdyby k nám nedorazili žádní migranti, až po politické tradiční strany a jejich strach o koryta a o to, že se zavřou kohoutky a spadne klec!

Než tedy vyjdete zase rozčilení do ulic, zkuste se zamyslet, popřemýšlet, za co vlastně bojujete, koho a co tím podporujete. Ne všechno, co se tváří na první pohled jako jasná záležitost a spontánní projev, je jasné. Chce to zachovat chladnou hlavu a počkat, co všechno z jedné i z druhé strany, vyleze na povrch. Možná se budeme ještě všichni hodně divit! Všechny otázky v tomhle případě pak vyřeší, když ne kriminálka, tak jedině nastávající podzimní volby parlamentní a následně ty prezidentské.

Odkazy:

http://zpravy.idnes.cz/demonstrace-andrej-babis-proc-proto-dbe-/domaci.aspx?c=A170510_170812_domaci_fer

http://www.hrebenar.eu/2015/02/martin-uhlir-s-banderovci-hanobil-pro-dmytro-jarose-vlajku-ceska/

https://www.pressreader.com/czech-republic/mf-dnes/20170513/281891593197453

http://zpravy.idnes.cz/rozhodnuti-nejvyssiho-soudu-o-propusteni-poslancu-z-vazby-kvuli-imunite-1ti-/domaci.aspx?c=A130719_122546_domaci_skr

http://www.ceska-justice.cz/2017/05/prehledne-prijetim-demise-ci-odvolanim-ministra-vahali-i-havel-klaus/

https://www.novinky.cz/domaci/308781-zeman-vydrazdil-politiky-chteji-mu-omezit-pravomoci.html

Autor: Jiřina Holotová | pondělí 15.5.2017 15:24 | karma článku: 47.23 | přečteno: 12203x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 140 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4239

Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu. 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...