Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky aneb Norimberské trychtýře

Pan domácí navrhl v Hospodě nekuřácký den a pochvaloval si krásný zdravý vzduch. Hospodský Jarda se s rukama v kapsách zamyslel: "A že tu nejsou lidi, to Vám nevadí?" "Proč by mi to mělo vadit?" křenil se domácí. "Mě to vadí..."

Závěrečná scéna z 28. dílu legendárního seriálu Hospoda z roku 1997 se přesně po dvaceti létech mění z komedie v realitu.

Pan domácí Jonáš už tehdy sliboval, že z jednoho Mezinárodního nekuřáckého dne navrhne Světový týden nekouření a potom se zavede Světový měsíc nekouření a dále. Také prosazoval hlídky, které budou dodržování zákazu kontrolovat a bdít nad ním. Doktor Prášek se ho optal, zda neposlušné kuřáky, co zákon poruší budou taky střílet a nechápavému domácímu tím připomněl, že kouření je drogová závislost, co nějakým zákazem jen tak vymýtit nejde.                                               

"Každá vznešená ušlechtilá myšlenka, když je znásilněna a vtloukána do hlav metodou Norimberských trychtýřů zcela zákonitě vzbudí silnou reakci, stejně, jak před tím to byla silná akce." Protestoval proti nekuřáckému dni advokát Zatloukal.

Chlapi po vyhrožování hospodskému panem domácím nakonec ustoupili a vytvořili v zadních prostorách před WC "kuřácké kupé", kam se zašili, aby mohli kouřit dál. I doktor Prášek si nakonec zapálil doutník a k advokátovi a ostatním kuřákům se přidal, i když byl sám dávno nekuřák.

Panu Jonášovi ještě vysvětlil co to je takzvaná metoda Norimberských trychtýřů, kterou domácí používá. "V Norimberku byly nalezeny středověké rytiny, na kterých je vyobrazen člověk, který má v lebce díru a tou dírou mu lejou trychtýřem do hlavy to, co potřebujou. Možná, že právě kvůli těm trychtýřům měl to krásné město v oblibě Adolf Hitler."

Nevím, jestli pan domácí, tělocvikář Jonáš, mezitím nekandidoval do Evropského parlamentu nebo zda není členem Evropské komise a nezačal tlačit na naše Ministerstvo zdravotnictví a vládu, abychom byli "kompatibilní" (řečeno poslaneckým jazykem) s jejich směrnicemi a právem, ale fakt, že Norimberské trychtýře skutečně existují a fungují, se potvrzuje. To, čemu jsme se kdysi smáli, je víc než hořkou realitou, protože se dá předpokládat, že "kompatibilní" budeme muset být čím dál, tím víc nejen v kouření a nekouření.

Připomeňme si s platností Protikuřáckého zákona, uvolněnou atmosféru seriálu, jeho skvělé herecké obsazení, vtipné dialogy a repliky vycházející z lidové dělnicko - intelektuální :-) moudrosti a z hospodské národní kultury. Za chvíli to bude jenom nostalgie. Komu se nechce, stačí pro ukázku skouknout konec přibližně od 15té či 20té minuty, stojí to vážně za to! Jakoby pan domácí i autoři seriálu přeskočili čas. https://www.youtube.com/watch?v=rX46dDPxeRo

 

 

Autor: Jiřina Holotová | středa 31.5.2017 20:01 | karma článku: 34,18 | přečteno: 3366x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Z těch lidí je mi zle

23.8.2018 v 21:02 | Karma: 48,32
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.