Prezidentská standarta není osobní majetek prezidenta, ale státní symbol

15. 06. 2018 9:38:34
To je ten největší vzkaz pana prezidenta všem jeho odpůrcům ze včerejšího "trenýrkového happeningu". Novináři byli po spálení červených trenýrek pozváni zdarma na výstavu "Doteky státnosti" do Jízdárny Pražského hradu.

Spekulace kolem včerejší tiskovky pana prezidenta běží na plné obrátky. Zemanův projev při této příležitosti je hojně publikován, událost je všude komentována a záznam přehráván dokola. Ne však celý. Hned po aktu spálení červených trenýrek byly vypnuty mikrofony, což je velká škoda. Právě na konci totiž zazněla jedna velmi důležitá věc, která vysvětluje velikou podstatu hradního jednání.

Novináři byli vzápětí po dohoření "červených trenek" mluvčím Hradu zdarma pozváni na výstavu státních symbolů a pan prezident k tomu už bez zapnutého mikrofonu řekl toto:

"Konečně se dovíte, že prezidentská standarta není osobní majetek jakéhokoli prezidenta republiky, ale státní symbol. Přeji našim novinářům hodně informovanosti, loučím se s Vámi a s pocitem dobře vykonané práce, odjíždím do Lán"

Výstava "Doteky státnosti" v Jízdárně Pražského hradu

Tento projekt připravil Vojenský historický ústav spolu s dalšími pořadateli k výročí založení našeho státu. Osu výstavy tvoří příběhy předmětů a státních symbolů, které byly v průběhu naší historie mnohokrát zneužity a stále se jedná o tytéž symboly, za něž byli naši předkové ochotni položit život. Uvádi se m.j. v popisu výstavy. Výstava zahrnuje unikátní archiválie, vážící se k přelomovým okamžikům našich novodobých dějin.

Mezi významné exponáty patří například kolekce dekorací Řádu Bílého lva, nepřijaté návrhy státní symboliky z let 1918, 1919 i 1993, originály všech ústav Československé a České republiky, ale i sako Jana Kubiše z okamžiku atentátu na Heydricha a dopisy Milady Horákové ze žaláře.

Skupina "Ztohoven" rozstříhala v roce 2015 Prezidentskou standartu a jak prezident Zeman správně připomíná, to není jeho osobní ani ničí soukromý majetek, ale státní symbol. Teď byl v Brně při představení "Naše násilí a vaše násilí" zneužit další státní symbol, a to vlajka České republiky.

Místo Prezidentské standarty zavěsili tenkrát "Ztohovnaři" na Hrad červené trenýrky. Někteří politici s nimi ještě souhlasili a pošklebovali se, kulturní fronta gratulovala skupině ke skvělé performanci. Vlajku si teď Frljičovy herci vytahují odkudsi ze zadní nebo přední části těla a tleskají jim přitom takové osobnosti, jako je bývalá soudkyně Ústavního soudu ČR, či představitel české Římskokatolické církve, nebo nejvyšší politici, reprezentující právě náš stát a Českou republiku! Tohle vše podporují někteří čeští přihlouplí novináři nevidící si do úst a vyjadřující tak neúctu státním symbolům a českému národu! Kam až dál chceme s hanobením státních symbolů zajít?

Závěr celé tiskové konference, tentokráte performance a svobodného projevu Miloše Zemana, jasně ukázal, co tím prezident, chtěl říci. Myslím, že není potřeba hledat dalšího zdůvodňování, vysvětlování, konspirace a spekulování, že tenhle akt pana prezidenta měl zakrýt cosi důležitějšího, co se děje nebo bude dít na Hradě, nebo, že je to pomsta starého ješitného pána. Je to tak prosté! Prezident ve svém poselství, kdy spálil konečně nějaké přiblblé červené trenky, hovořil k novinářům a veřejnosti naprosto jasně:

Není nic důležitějšího než úcta k národním a státním symbolům a k historii i současnosti našich zemí a státu!

A já si dovolím dodat, i k prezidentovi republiky, samozřejmě.

Odkaz: Výstava "Doteky státnosti" https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade/program/doteky-statnosti-10927

Celý záznam včetně pozvání na výstavu a závěrečného slova prezidenta: https://www.youtube.com/watch?v=o7TV4jlBS80

Autor: Jiřina Holotová | pátek 15.6.2018 9:38 | karma článku: 42.07 | přečteno: 1934x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 179 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 140 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4239

Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu. 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...