Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomluva jako přestupek ublížení na cti aneb jak se bránit šikaně na internetu

Může se to stát kdekoli na sociálních sítích, že vás někdo vážně poškodí na cti před třetími osobami. Jak se bránit takovému jednání nejen v prostředí blogů a na jejich diskuzích, když míra nactiutrhání překročí únosnou mez?

Nad tím mne donutila zamyslet se moje nedávná zkušenost z prostoru blogu iDnes, kde jsem byla vážně verbálně poškozena jiným blogerem. Je jedno, kde se dehonestace nebo cenzura vašich názorů v on-line prostředí odehrává. Ochrana vaší osoby je platná pro všechny typy sociálních sítí, webů, blogů, diskuzí. 

Blog, konkrétně na iDnes, je platforma pro všechny typy politických, společenských i osobních názorů pro všechny typy článků a pro různé styly písemného projevu a také blog v českém internetovém prostředí nejčtenější a nejsledovanější. Verbální útoky v prostředí autorů blogu a diskutérů jsou čím dále tím častější a zákeřnější. Stačí, že symbolizujete jiný názorový proud a můžete se stát snadným terčem jiných osob. Pokud takové chování překročí únosnou mez, nemáte moc na vybranou, jak se tomu bránit. Pojďme se ale podívat na to, jaké jsou možnosti v takovém případě bránit se občansko právní cestou. 

Pomluva jako přestupek 

"Přestupek spočívající v pomluvě, tedy ve sdělení či šíření nepravdivého údaje, který je způsobilý znevážit dotčenou osobu v osobním, pracovním či veřejném životě (slovy trestního práva jde o sdělení nepravdivého údaje, který je způsobilý ohrozit vážnost dotyčného u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu). " 

Ublížení na cti

"Objektem přestupku je především občanská čest, lidská důstojnost, dobré jméno a pověst fyzické osoby. 

Lidská důstojnost však může být dotčena zejména v případech ponižujícího jednání (např. šikana, mobbing, bossing, domácí násilí). Mezi přestupky spadají typicky jen verbální delikty případně i jiné skutky, jejichž cílem je sdělení či šíření informace, a to i gestem, písmem, tiskem, obrazem apod., kdy objektem, který je přestupkem porušen, je především občanská čest, pověst a dobré jméno osoby postižené přestupkem.

K narušení objektu dojde typicky urážkami vyřčenými formou vulgarismů, ponižujících či zesměšňujících označení druhé osoby, ale i šířením nepravdivých, zkreslených, nebo dobrou pověst fyzické osoby jinak poškozujících informací, jako je tomu i v případě pomluvy. 

Účelem je ublížit jinému na cti, resp. dotknout se jeho cti, a to buď přímým adresným sdělením (většinou urážka na cti). Nebo poškozením (narušením, ohrožením, snížením) jeho cti u třetích osob (vydáním v posměch, též typicky v případě pomluvy). Což nevylučuje, že se o takových sděleních, nebo pomluvách, dozví i ten, o němž jsou šířeny."

Vybrané části textu z blogu JUDr. Jana Potměšila

O ublížení na cti rozhoduje poškozený

Ne každý člověk vnímá ublížení na cti stejně. Záleží vždy na míře a rozsahu pomluvy, na celkových  následcích, míře ostarkizace, zesměšnění, zostuzení, fyzické nebo majetkové újmy.  Subjektivní vnímání rozhoduje o tom, jak dalece je ochoten člověk si pomluvu nechat nebo nenechat líbit. Vyšší míra čili hranice únosnosti se očekává u osob veřejně známých, jako u politiků, kteří musí snést četnou a vyšší hranici kritiky, ale taky u zpěváků, herců a jiných veřejně známých celebrit. Expresivní, nikoli vulgární, kritika veřejných osob, je možná, jak dokládají nálezy Ústavního soudu ČR.

Ochrana osobnosti na internetu v on-line prostředí

"V případě, že je nepravdivý nebo dehonestující údaj uveden na webové stránce, blogu, či jiném serveru, můžeme provozovatele upozornit a požádat o odstranění diskuze nebo konkrétního příspěvku. Je nutné specifikovat, pokud to není zcela zřejmé, v čem tato diskuze, příspěvek, článek zasahuje do vašich osobnostních práv. V případě, že diskuze nebo příspěvek obsahuje závažné obvinění nebo citelně poškozující lež, je možné podat trestní oznámení pro pomluvu. Pokud server neodstraní do přiměřené doby závadné příspěvky, je možné podat žalobu na ochranu osobnosti proti provozovateli právě proto, že diskuzi (příspěvek, článek) neodsranil včas. Je možné požadovat smazání, omluvu, ale i peněžité zadostiučinění"

Vybraná část z textu JUDr. Evy Ondřejové, video  https://www.youtube.com/watch?v=e-nuMq9X4XM&feature=share 

Samozvaní žalobci a soudci na sociálních sítích

"Zdá se, že s pomocí Facebooku (doplňuji: a jiných sociálních sítí) nám v České republice vznikla samozvaná skupina žalobců a soudců. Ti rozhodují, koho příspěvek je nenávistný, ti rozhodují nebo se o to pokoušejí, kdo má být z diskuze na sociálních sítích vyloučen. To je ale stejné, jako kdyby ulice prováděla lynč.

Podsouvání spáchání trestných činů uživatelům sociálních sítí od některých udavačů z řad občanů nebo dokonce novinářů a následná dehonestace dotčených osob je nepřijatelná.  Soustavné, právně ničím nepodložené udávání sleduje cíl, kterým je vylučování osob a spolků ze sociálních sítí. Jde de facto o snahu nahrazovat orgány činné v trestním řízení. Je to jednání nejen odsouzení hodné a nemorální, ale jde především o svévolný lynč osob a organizací zastávajících jiné politické názory a postoje. Jde o povyšování se nad druhé a o to stát se samosoudcem ve věci samé při ignorování platných zákonů České republiky. Je to svévolná štvanice na lidi s jiným politickým a společenským názorem. To samo o sobě je nesporně protiprávní."

Z článku Mgr.Ing.Rudolfa Mládka http://www.ceska-justice.cz/blog/samozvani-zalobci-soudci-facebooku/ 

 

___________________________________________________________________

Diskuzi ponechávám nadále uzavřenou, protože zdejší prostor se během posledního půl roku změnil na nebezpečnou arénu, kde není pod články některých autorů diskutováno o článku a k věci, ale slouží pouze k dehonestaci a invektivám osobního charakteru pro rozdílné politické názory.

Závěrem sdílím úryvky z článků zdejšího blogera, které mne hodně zaujaly. Snad si své myšlenky pozná. Dnes dělá druhým to, co se mu tenkrát nelíbilo.

"Nevadí mi člověk, vystupující pod svou pravou identitou, který použije sprostá slova, kritizuje politiky ať nalevo či napravo, nebo takový, co v diskuzi neudrží nervy na uzdě. Na názor má každý právo, stejně jako na jeho prezentaci, a má jistě i právo svůj názor hájit. Mělo by však být ctí a nepsanou povinností, se pod své názory umět podepsat vlastním jménem. Obzvláště tehdy, napadají-li či jen nestoudně pomlouvají ostatní. To je totiž to podstatné. Ti, co tak nečiní, jistě dobře vědí proč, žádnou čest totiž nemají a nemusí to být zjevné na první pohled. A mnohdy se opravdu není ani čemu divit. S údajnou sprostotou to může být ovšem jinak, mnohdy i tak, že přímí lidé, často vyjádří věci jasně a bez servítků; naproti tomu mnozí jiní, ačkoli zde hovoří rádoby "slušně", evidentně sprostě a nenávistně uvažují a nejen v duchu, což zjistíte v jejich diskuzích, tedy "zde". A tam, už lze pak celkem jednoduše rozeznat, kdo je vlastně kdo."

Z článku "Fake" identita.16. 07. 2013 15:30:14

"Je-li "slovo" nejmocnější zbraň, je snad na čase zavést psychotesty pro blogery! Trvám na tom! Obzvláště v dnešní době, kdy jsou lidé velmi labilní a nedůtklivý. Nevíte, co to může s jedním udělat, když se nedočká reflexe a pochopení svého díla!"

Z článku Psychotesty pro blogery! 2. 08. 2010 18:25:41

"Nepatřím mezi ty, kteří se domnívají, že mají právo rozhodovat o tom co je správně a co nikoliv. To ale neznaméná, že nemůžeme mít různé názory, a že je nemáme právo vyjadřovat. Vytváření jakési rady moudrých, je jistým protekcionismem, její rozhodování pak, bude jakousi cenzurou. Volám bravo! Kdo chce kam, pomožme mu tam. Je návštěvník idiot, který se neumí rozhodnout co ho má a co nemá zajímat, který nechápe jisté souvislosti?"

Z článku Bonzo, aneb člověk člověku vlkem. 21. 02. 2009 16:00:46 

  

 

Autor: Jiřina Holotová | sobota 8.9.2018 15:57 | karma článku: 29,39 | přečteno: 4419x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Stát nedokázal zabránit odstranění sochy Koněva a nemístné vtipkování starosty

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ nemístně zavtipkoval na svém fb profilu starosta Prahy 6, kde probíhalo odstranění Koněvovy sochy.

3.4.2020 v 16:41 | Karma: 43,66 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

17.11.2019 v 18:50 | Karma: 42,53 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Mistr si udělal nádherný scénář ke svému poslednímu vystoupení

O tom, jaký má být pohřeb, dávno rozhodl sám Karel Gott a jeho žena to věděla nejlíp! Hádat se proto už nemusíte, je to nedůstojné! Rodina to vyřešila za všechny ?

12.10.2019 v 15:43 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Breivikem to začalo, El Pasem to nekončí

V texaském El Pasu došlo v sobotu dopoledne k hrůznému teroristickému činu, ke střelbě do návštěvníků obchodního centra. Dvacet jich na místě zahynulo, mnoho bylo zraněno. Masovou střelbu má na svědomí bílý americký občan.

6.8.2019 v 16:22 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

3.7.2019 v 18:07 | Karma: 48,43 | Přečteno: 12907x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Jáhen ze Sudet uvedl Letnou do demonstrace a všichni by čekali potomka sudetských Němců!

“Dovolte abych na pódium pozval římsko-katolického jáhna ze Sudet Roberta Elvu Frouze, který nás uvede do dnešní demonstrace,”

25.6.2019 v 23:17 | Karma: 43,39 | Přečteno: 4442x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Násilník je v režimu strpění! To nevymyslíš! A ministra zajímají jen komentáře na sítích.

Dva roky se poflakoval Evropou Afričan, který znásilnil dívku na Litoměřicku. V roce 2017 žádal neúspěšně o azyl v Německu a od té doby má u Bundespolizei čtyři záznamy pro násilnou trestnou činnost!

20.6.2019 v 20:44 | Karma: 48,60 | Přečteno: 16894x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Přítrž sporu Babiš a antibabiš mohou ukončit předčasné volby a vítězství VK ml.

Představme si dvě strany jedné mince a hoďme si korunou. Zmetek jedna je Panna a zmetek dvě je Orel. Mince po vyhození nikdy nebude stát na hraně.

4.6.2019 v 22:37 | Karma: 31,58 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Močál naší minulosti lemovaný směrníky a rozcestníky StB a jejich metodami stále prosakuje

Toho si je vědom Jaromír Nohavica, který se v tom močálu kdysi namočil nejen po nohavice, ale vymáchal se v něm až po uši. Když si převzal letos Puškinovu medaili, hluboký močál v naší kotlině opět zasmrděl.

6.11.2018 v 11:14 | Karma: 34,94 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Škoda, že paní Zdena Mašínová odmítla státní vyznamenání, mohlo být více spokojených

A nebyla sama, koho letos Senát, Poslanecká sněmovna, vláda nebo občané ČR navrhli vyznamenat. Navržena byla třeba i Jana Nagyová, teď Nečasová, a to za hrdinství.

30.10.2018 v 10:21 | Karma: 41,10 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Co uděláte s volebními zákony, zvolení zákonodárci?

V minulém článku jsem naznačila, že volební zákony mají svá úskalí a v některých případech ignorují vůli voličů. Téma zaujalo mnoho diskutérů a proto ukážu na konkrétním příkladu, že to, co jsem psala není teoretizování.

17.10.2018 v 10:38 | Karma: 17,09 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Vůle voličů je ignorována aneb co uděláte s volebními zákony, zvolení zákonodárci?

Motto: "Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali". Ale začněme pěkně od začátku, od nejnižšího levelu letošního klání.

14.10.2018 v 14:31 | Karma: 43,69 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Senát není komunál, mysleme na to u voleb

Tím, že u nás v posledních létech probíhá volba do 1/3 Senátu Parlamentu ČR společně s volbami do Zastupitelstev obcí vzniká dojem, že tyto dvě věci spolu souvisí. Senátoři ale nemají na komunální politiku takřka žádný vliv.

5.10.2018 v 14:07 | Karma: 17,40 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Vyjádření velvyslanectví Syrské arabské republiky ke kauze sirotci

Chceme-li znát jasné stanovisko k možnosti přijetí syrských sirotků do ČR, není nic jednoduššího, než-li se dotázat přímo na velvyslanectví Sýrie v Praze. Proč to hned neudělala sama paní Šojdrová?

24.9.2018 v 22:28 | Karma: 47,44 | Přečteno: 7754x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Jemenské hladovějící děti mají smůlu, nejsou to uprchlíci

Ve stínu sporu o padesát syrských dospívajících sirotků stojí dlouhotrvající humanitární katastrofa z důvodu války v Jemenu. Tolik zubožených dětí, které nemají už ani sílu plakat, není v žádné jiné zemi na světě.

20.9.2018 v 22:18 | Karma: 45,66 | Přečteno: 4108x | Politika

Jiřina Holotová

Tak už alespoň víme, koho v květnu 2019 nevolit do Evropského parlamentu

Naši europoslanci za ANO, TOP 09, STAN a tvrdošíjný adept na ministra zahraničí Miroslav Poche z ČSSD, se při posledním hlasování v Evropském parlamentu ukázali opět v plné parádě, když hlasovali pro sankční řízení proti Maďarsku.

14.9.2018 v 0:35 | Karma: 43,58 | Přečteno: 3016x | Politika

Jiřina Holotová

To jsou ale paradoxy, pane Vaněk!

Vraždy, útoky nožem, rvačky, vjíždění auty do davu, znásilňování, to nejsou západní hodnoty, o kterých tak ráda mluví paní Merkelová a jiné evropské elity. Nebo se nakonec mýlím?

31.8.2018 v 0:04 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2691x | Politika

Jiřina Holotová

Z těch lidí je mi zle

Letošní 21. srpen jsem prožila odpočinkově a vůbec jsem nereflektovala 50. výročí roku 68. Prostě jsem tušila, že to bude velké divadlo. Večer jsem si po kriminálce Anděl pustila čtyřiadvacítku a to jsem neměla dělat!

23.8.2018 v 21:02 | Karma: 48,32 | Přečteno: 18322x | Společnost

Jiřina Holotová

Do Evropy proudí psychicky nemocní, analfabeti a kriminálníci z Afriky

Bohužel, žádní doktoři, inženýři a jaderní fyzici, co nás mají obohatit, ale odpad Afriky s vážnými mentálními a psychickými poruchami s agresivními sklony. To jsou závěry nezávislých studií i závěry obecného pozorování.

2.8.2018 v 19:35 | Karma: 46,11 | Přečteno: 6317x | Politika

Jiřina Holotová

Nejdemokratičtější jsou extrémisté, nejextrémističtější ti, co si demokraté říkají

Asi státní převrat a nové volby se snaží vyvolat skupina poslanců, kteří si říkají demokratický blok a někteří lidé z jejich spřátelených médií a skupiny aktivistů. Bohužel mají smůlu. Komunismus tu dlouho nebyl a nebude ani teď.

12.7.2018 v 12:13 | Karma: 44,37 | Přečteno: 2469x | Politika
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.