Močál naší minulosti lemovaný směrníky a rozcestníky StB a jejich metodami stále prosakuje

6. 11. 2018 11:14:44
Toho si je vědom Jaromír Nohavica, který se v tom močálu kdysi namočil nejen po nohavice, ale vymáchal se v něm až po uši. Když si převzal letos Puškinovu medaili, hluboký močál v naší kotlině opět zasmrděl.

Respektive zasmrděli především ti, kteří Jarkovo ocenění nechápou jako výraz ocenění jeho umělecké tvorby a díla, ale jako politickou záležitost a možnost se o Nohavicu otřít a nasměrovat pozornost veřejnosti k "propagandistickému a zlému Rusku a Putinovi". Zkrátka celou záležitost zpolitizovat.

Já ty lidi a instituce ani nehodlám vyjmenovávat. Ale to, jakou vyvolali vlnu zájmu společnosti o samotného Jarka Nohavicu, je vidět na sociálních sítích i v diskuzích pod články na zpravodajských webech. Mnoho lidí ho šmahem odsoudilo, ale mnoho lidí si konečně začíná ověřovat, jak to s tím udáváním a spoluprací s StB u Jarka i u některých dalších lidí v dobách totality vlastně bylo. Především u mnoha umělců nebylo tak těžké zaplést se v té době s komunistickou policií.

Jaromír Nohavica kdysi v červenci 1989 odjel na výlet do Vídně, kde se setkal s Karlem Krylem a jinými disidenty žijícími v cizině. Zkráceně o zásadní zdokumentované události, která později vyplula na povrch, informuje v roce 2007 zpravodajský web Týden.cz i jiné servery. Po návratu zpět si ho předvolala k výslechu StB. Záznam výpovědi, která byla sepsána člověkem z StB dodatečně až po schůzce, se k němu dostal až po 17 letech prostřednictvím novináře z Respektu:

"Když jsem těmi šesti žlutými stránkami z archivu StB poprvé nevěřícně listoval, pochopil jsem, jak hluboký a bezedný je močál naší minulosti, močál lemovaný směrníky a rozcestníky StB a jejich metodami." Vyjádřil se tenkrát Nohavica a dodal: "Jednou, před lety jsem buď jak buď s tím člověkem seděl u jednoho stolu a basta - dobře mi tak - a tomuhle všemu, co tu teď povídám, lidé buď uvěří, anebo neuvěří. Je to jako s tou pravdou, co lež u ní přenocovala."

Jarek Nohavica celý svůj případ dopodrobna rozebírá na své oficiální webové stránce ve svém Archivu pod lupou. Jen on musí vědět, jak to tehdy doopravdy bylo. Je si vědom, že udělal chybu a že se stal součástí sítě, do které bude zapletený do smrti, jak sám říká.

Také musí jen on sám vědět, proč si převzal Puškinovu medaili z rukou Vladimíra Putina a je to jen jeho věc, zda ocenění přijal. Podle jeho díla, které celoživotně tvořil, je taková cena z hlediska uměleckého zasloužená, a asi tak to bere i sám Jaromír Nohavica.

Při přebírání ceny pronesl k publiku pár vět, ze kterých, kdo chce pozná, že mu šlo především o dílo a překládané autory, ne o nějakou politiku. Že je tu kvůli nim, kvůli jejich a své tvorbě.

Nohavica v projevu řekl: "(Dnes) je tady se mnou Alexandr Sergejevič (Puškin). Nejen on, také všichni ruští básníci, všichni ruští písničkáři, které jsem četl, zpíval a překládal. Co říct? Když čteš písně, básně druhého člověka, když zpíváš písně druhého člověka, stáváš se součástí jeho duše, nebudeš jeho nepřítelem. Děkuji!“ uzavřel.

Kdo nechce, nepozná z jeho řeči vůbec nic. Jen dokáže zase rozvířit a rozesmrdět starý, zakalený, bezedný močál naší minulosti, se kterým se naše společnost stále neumí vyrovnat.

Zdroje:

http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/archiv/bud_vitan/bud_vitan.htm

https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/neco-si-stb-vymyslela-reaguje-nohavica_31224.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2642390-nohavica-prevzal-v-kremlu-od-putina-puskinovu-medaili

Autor: Jiřina Holotová | úterý 6.11.2018 11:14 | karma článku: 34.94 | přečteno: 1545x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 149 |
Počet článků 140 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4239

Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu. 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...