Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

3. 07. 2019 18:07:32
Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

Tohle se stalo před rokem a francouzský soud vyměřil českému řidiči, který jezdil ve službách španělského zaměstnavatele nejdříve 18 měsíců, později trest zpřísnil a přidal mu ještě 6 měsíců navrch! Panu Jiřímu Šaganovi se tehdy nedostalo nikde zastání a ani jakékoli finanční pomoci, aby se mohl proti verdiktu soudu odvolat. Pro odvolání stačilo tenkrát uhradit 10 tisíc euro, což je zhruba 260 tisíc korun. Dodnes je tenhle člověk ve vězení.

Nejde primárně o finanční rozměr, ale hlavně o rozměr morální. Posuďte sami:

Na podporu kapitánky lodi německé neziskové organizace Sea-Watch 3 se během několika dní díky mediální podpoře vybralo v Německu přes 945 tisíc eur (24 milónů korun) a dokonce v samotné Itálii 438 tisíc eur (přes 11 miliónů korun). Carola Rackete byla propuštěna na svobodu z domácího vězení, i když vědomě porušila italský zákaz daný novým zákonem a přes hrozbu vysoké pokuty vplula bez povolení u Lampedusy do italských vod. Před tímto manévrem se snažila ještě potopit člun s italskými policisty, když do něj velkou lodí najížděla. Na palubě bylo v tu dobu 53 migrantů, 13ti z nich předtím už Itálie povolila vstup na pevninu, zejména těhotným ženám a dětem, o dalších se vyjednávalo. Kapitánce to připadalo dlouhé a život uprchlíků ohrožující.

Evropský soud pro lidská práva apeloval na Itálii a ministra Salviniho, aby přijal taková opatření, kterými by se "předešlo vážným a nenapravitelným porušením lidských práv". Také Organizace spojených národů argumentuje tím, že nový italský zákon podporuje "xenofobní protimigrační klima a porušuje lidská práva".

To jako všichni myslí úplně vážně?

Takže francouzské soudy spatřují v člověku, kterému se nasoukají uprchlíci do nákladového prostoru auta za pašeráka a ty "chudáky migranty", které u něj našli, berou jako nelegální imigranty, kteří nemají svá práva? Na rozdíl od těch dovezených kapitánkou Rackete?

Ta dojela ke břehům Lybie, kde záměrně posílají lidi na gumových člunech do vody, aby je vzápětí neziskovky mohly posbírat. Migranty nalodila, nevyložila je v bezpečném Africkém přístavu, převezla je a nezákonně vysadila na evropském území, ale pašeračka to není?

To je migrace jaká, nelegální nebo už legální? Jak to tedy je?

Nerozhodoval francouzský soud v případě řidiče Šagana proti argumentům Organizace spojených národů a proti rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva a taky i proti usnesením Evropské komise o přistěhovalectví? Jeden se v tom už začíná ztrácet. Co když se "Šaganovy uprchlíci" dostali do Evropy právě s nějakou takovou "humanitární" nevládní lodí? Je velký předpoklad, že ano, když byli v táboře v Calais.

A co z toho plyne?

Když jsi placený aktivista, pracuješ pro nějakou tzv. humanitární neziskovku, tak jsi HRDINA a můžeš vlastně i organizovat migraci, porušovat zákony suverénního státu, napomáhat obchodu s lidmi a pašeráctví. Když jsi ale obyčejný člověk a do přívěsu ti naskáčou uprchlíci, které sem možná přivezly také mimovládní lodě, tak jsi pašerák a LUMP a patříš za mříže! V tomto případě se zákony suverénního státu respektovat musí! Šílená Evropa!

Svět už se opravdu zbláznil!

Ve stínu této události uvažuji o tom, že pomoc panu Šaganovi by teď byla na místě a je na ni ta správná doba. Moc se proto přimlouvám u našich politiků, hlavně u pana Zdechovského, který se o případ už kdysi zajímal. Teď by bylo několik trumfů v rukávě, tuším... i když, tady už je postupně v tomhle evropském chaosu, asi všechno marné.

odkazy

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/496139-cesky-ridic-u-ktereho-ve-francii-nasli-migranty-v-kamionu-dostal-dva-roky.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/484942-ceskeho-ridice-kamionu-ve-francii-odsoudili-na-1-5-roku-za-pasovani-migrantu.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/509449-kapitance-lodi-s-uprchliky-zrusil-soud-domaci-vezeni-salvini-ji-slibuje-vyhosteni.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/509106-italska-prokuratura-vysetruje-kapitanku-lodi-sea-watch-vini-ji-z-paseractvi.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/509184-bala-jsem-se-situace-byla-zoufala-haji-manevr-v-pristavu-kapitanka-lodi-s-migranty.html

Autor: Jiřina Holotová | středa 3.7.2019 18:07 | karma článku: 48.43 | přečteno: 12907x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 333 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 236 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 653 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 140 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4239

Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu. 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...