Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Co považuji za bezesporné:

  Není možné, aby referendum vyvolalo pár desítek fandů. Známe to ze řádění "ekologistů" a podobných skupení (míním "ekologisty", nikoliv ekologisty).   Proto k vyvolání referenda je nezbytné požadovat rozumný, nikoliv malý počet podpisů těch, kteří mají o referendum zájem.  Ono absolutní číslo může být zdánlivě velké, ale 250 tisíc je cca 3,1 % voličů.  Co by to bylo za téma (celostátní působnosti), kdyby o něj nebyla ochotna žádat ani jedna  t ř i c e t i n a  oprávněných voličů?  Mně osobně se zdá toto číslo velmi nízké. (Mimochodem: organizace referenda není vůbec, ale vůbec zadarmo.)

   Pokud se většina obyvatel chce podílet na řešení konkrétních podmínek, jistě přijde k  r e f e r e n d u  (k referendu, ne volbám) alespoň 30 % voličů. Pokud nikoliv, referendum zřejmě bylo nezajímavé a tedy nepotřebné.

   PS:  Že neexistuje hranice u voleb je pravda. Problémem je, že asi těžko budeme fungovat dvacet let s jedním parlamentem (a možná s tím nejblbějším možným) a jednou vládou, protože nebude dostatečná účast ve volbách.  Dovedu si představit, že budeme požadovat minimální účast v senátních (jednomandátových) volbách. Bude-li chybět 20 senátorů, nic se nestane.

1 0
možnosti
MK

Částečně Vám dávám za pravdu, hlas lidu jednou za 4 roky je málo. Máme však i jiné nástroje jako jsou např. petice. Ale přimlouval bych se za odvolatelnost poslanců a dalších s tím, že by takový měl povinnou poslední šanci veřejně vysvětlit své postoje. K výzvě na poslední šanci by mělo stačit podstatně méně hlasů než k samotnému rozhodnutí v referendu. Určitě však jsou odborné oblasti, kde by "hlas lidu" mohl napáchat i velkou škodu. Jistě si uvědomujete, že je rozdíl, je-li poslanec zvolen 10% hlasů ve volbách a má proti svému názoru dalších 199 poslanců, nebo by stejné % hlasujících rozhodovalo o zásadních celostátních záležitostech. Nebezpečí zmanipulování menší skupiny obyvatel při referendu s nízkým % pro rozhodnutí je druhá strana mince přímé demokracie.

0 0
možnosti
VH

U odvolatelnosti poslanců ze zřejmě mělo být uvedeno, jak si tokové odvolání představujeme (a/  zda až po nějaké minimální době činnosti     b/  kdo a jak může odvolání vyvolat     c/ minimální počet odvolávajících).   Nelze přitom zapomenout, že takto by bylo možné teoreticky odvolat všechny poslance menší strany  (neboť všetšina s touta stranou samozřejmě nesouhlasí).

0 0
možnosti
MP

ČSSD snad už dvacet let slibuje referendum. Ve skutečnosti se referenda bojí, jak čert kříže. Protože kdyby dnes se mělo opakovat referendum ke vstupu do EU, či mělo být referendum ke schválení eura... Vzorný důkaz, jak jde ČSSD o lidi.

1 0
možnosti
PM

Milá autorko,proč tolik negativismu? Základních práv a svobody máme přesně tolik co nám naši politici dovolí jestli se nepletu.Vám se nelíbí náš generál jako poradce v NATO? Myslíte že by lepší byl Tvrdík?   Nebo že školství je na úpadku?

Proč teda chodíte k volbám jako jedinec?    Zorganizujte sraz lidí tam jim to s megafonem v ruce vysvětlete a třeba se někdo chytne, ale u Vás jsou jen samé stížnosti a řešení žádné...

Chce se to věnovat jednomu tématu a nelovit karmu ta vám je k ničemu.

1 0
možnosti
JH

díky :-), zamyslím se nad tím...

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.