Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pořád nerespektujete jedno: Jednotlivce křížkují výhradně voliči jiné kandidátní listiny. Pokud křížkují v kandidátce, kterou zakřížkovali jako celek, je tento hlasovací lístek neplatný.

Takže hlasy, které by mohly posunout kandidáty z listiny "A" dávali výhradně hlasující jiných uskupení. Vy chcete, aby tito hlasující (možná i natruc) měnili pořadí, jak je určila strana (hnutí) kandidátku sestavující? Absolutní nesmysl.

2 0
možnosti
Foto

Dal jsem +, ale tak úplně to co píšete neplatí zejména v malých obcích-někdo nemusí volit jinou stranu ale jen zaškrknout určitý počet křížků napříč stranami (napřiklad 4x ze strany A a 3x ze strany B)

0 0
možnosti
Foto

Není to tak jednoduché:

Na tak malých vesnicích často není mnoho zájemců o to dělat starostu. Proto strany na první místo zpravidla píší kandidáta na starostu případně kandidáta na místostarostu. Pokud by se dali jednoduše přeskočit hrozí například situace kdy sice bude 7 zastupitelů s nejvyššími počty hlasů, ale ani jeden z nich nebude chtít dělat starostu či místostarostu. Další problém je, že ke zvolení na tak malých vesnicích může stačit mít širší rodinu, která pak realně mže vesnici ovládnout.

Stávající systém možná není dokonalý (a to není žádný systém) ale je naprosto dostačující a zároveň znemožňuje jednoduché ovlivnění voleb.

2 0
možnosti

dobrý názor, díky za něj

0 0
možnosti

Uz jsem to psal minule - jde o kombinaci vule strany a vule volicu...

Proste reseni - na tak male vesnici muzu kazdy kandidovat sam za sebe na samostatne kandidatce.

3 0
možnosti

Musí mít petici občanů s podpisy za jeho kandidaturu

0 1
možnosti

Nějaká pravidla být musí. A podobný hraniční případ může nastat i při jinak stanovených mezích. To se prostě v životě stává.

Navíc si myslím, že právě v malých sídlech je vůle voličů respektována lépe, než ve velkých městech. Při nahlédnutí do podrobných výsledků voleb (např. na serveru ČSÚ) zjistíte, že na vesnicích a v malých městech není problém proniknout do zastupitelstva z jakéhokoliv místa na kandidátce. Ve středních sídlech (cca 10000 - 50000 obyvatel) tato možnost klesá a v největších městech k posunům kandidátů nedochází vůbec. To vidím jako podstatně větší nespravedlnost.

1 0
možnosti

Souhlasím, uvedla jsem to, na co jsem byla upozorněna voliči, kterých se to týkalo

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.