Jiřina Holotová

Občanské iniciativy suplují stát! Státníci, styďte se!

24. 02. 2014 19:10:00
Kdo uchrání zbytky českého majetku? Bude to stát, vláda a úředníci na ministerstvech a pozemkových fondech? Nebo snad lidmi volení zástupci, kteří prosadí například odklad a revizi požadavků církví? Jsou schopni a ochotni se na něčem ohledně zmírnění finančního dopadu církevních restitucí, strany a poslanci ještě dohodnout? Nebo se za naše lesy, louky, luhy a háje, za skvosty architektury a historické budovy a jejich vybavení, budou brát dál jen obyčejní jednotlivci a neutrální iniciativy prostých občanů?

Lidmi volení poslanci jsou zároveň vládou a zastupují tedy stát a ten už přes 20 let nenachází uspokojivé řešení církevních restitucí! Moc výkonná a zákonodárná selhala a podle chování nové vládnoucí koalice nelze věřit tomu, že by byl zájem něco, právě nyní, ještě napravovat. Zbývají tedy už jen obyčejní lidé! Tedy pokud je neumlčí ten, o jehož majetek se jedná především, tedy právě stát prostřednictvím své moci soudní! Církev už totiž vyhrožuje trestním stíháním i občanským aktivistům! Není to celé paradoxní a ostudné? Už na první pohled je jasné, že nakonec zřejmě nikdo nebude schopen uchránit náš majetek a megatunel, zvaný běžnými občany církevní prostituce, bude moci být dokonán ad hoc!

Jestliže hovoříme o státu jako takovém, který by se měl především starat o svůj majetek, hájit ho a opečovávat, je s podivem, kolik úsilí právě tento stát prostřednictvím některých svých politiků za ta léta věnoval tomu, aby nakonec vyhověl neadekvátním požadavkům a tlakům římskokatolické církve. Veškeré oponentní snahy a rozumné návrhy politické i občanské, byly v průběhu let rozmetány! Krásně a účinně zaznělo zaklínadlo "odluka církví od státu" a dílo národní zkázy, bude brzy dokonáno!

Nikde jinde v okolních zemích Evropy neexistuje žádná odluka církve od státu. Různí se jen způsoby financování (státem, členy církví a církevními daněmi). Jediná francouzská odluka církve od státu má historickou tradici už více než 100 let a znamená, že tehdy stát převzal pod svou správu všechny kostely a památky, které dosud udržuje a přestal platit duchovní jako státní zaměstnance. Francouzská církev od té doby žije z darů a jiných příjmů. Nicméně tradiční financování církve ve Francii nelze absolutně srovnávat s naší současnou situací a obávám se, že před sto lety Francouzi, nic církvím platit nemuseli! U nás je to přesně naruby! Nevím, kdo u nás tohle zaklínadlo vymyslel, ale odvolávat se na model například USA (taky stát s údajnou odlukou církve), je dalším omylem, protože každá země má naprosto jiné výchozí a historické podmínky.

Věří po Dukově obvinění někdo snad ještě tomu, že bude naše církev poctivě spravovat veškerý majetek jako dobrá firma a bude čestně a už jen ze svých prostředků vykonávat pastorační a charitativní činnost? Především římskokatolická církev si svými pochybnými majetkovými nároky a arogantním chováním znepřátelila hodně lidí nevěřících, věřících, ale i ostatní církve. Kdo tady, za těchto okolností má ctít desatero? Je nám vyčítán ateismus? Divíme se úniku lidí k netradičním náboženstvím a vírám, vzniku nových náboženských směrů a sekt? Divíme se zlodějnám a podvodům na vládní úrovni a ve státní správě? Není se čemu! Tady to prostě je tak nastaveno! Kradou a kšeftují i církevní hodnostáři. Spraví snad tento morální marasmus mocná a bohatá církev odloučená od státu? Že by dvojitá krádež, milý státe? Materiální i duchovní? Aha, už rozumím, to je ta "odluka církví od státu" a tím pádem i od lidí!

Náš stát se chová nadále macešsky, iracionálně a ignorantsky, ač by mohl ještě mnohé zvrátit! Ve jménu koho a proč tak činí? Příkladem absolutní ztráty rozumu a soudnosti státu (respektive některých jeho politiků, kteří za takovou "pomoc římskokatolické církvi" musí mít hodně slíbeno, přinejmenším, že se dostanou snadněji do nebe, jinak to snad ani není možné), je to, že nečinně dlouhá léta přihlíží snahám řadových občanů, kteří se berou místo něho o národní majetek a kteří se snaží ochránit státní hodnoty materiální i duchovní prakticky za něho!

Jsou to lidé z více či méně známých občanských iniciativ a občanští jednotlivci, kteří ještě neztratili sílu vzdorovat církvím a státní mašinérii a kteří léta hýbou veřejným míněním, brzdí a zároveň aktivizují politiky. Právě teď, když církve předkládají své nároky a žádají zpět majetek, tito lidé nepřestávají, narozdíl od našeho parlamentu a vlády, pracovat na záchraně zbytků českého majetku! Informují veřejnost, píší, diskutují, dobrovolně přešetřují oprávněnost jednotlivých požadavků církví, shánějí dobové informace, archiválie, dávají podněty k podezření z přípravy trestných činů nebo píšou přímo trestní oznámení na pochybné a sporné případy k nárokům církví. Ty už mají podáno přes 1000 žádostí na vydání majetku. Tihle lidé z občanských iniciativ a neúnavní bojovníci jako Procházková, Bouček, Dvořák a mnozí další aktivisté, nemohou samozřejmě zachytit a zjistit všechno! Nemohou donekonečna suplovat stát!

Těmhle lidem je třeba poděkovat, ti jsou víc, než náš stát!

Ostatní slušné lidi, řadové občany, úředníky a politiky je potřeba vyzvat ke spolupráci a sjednocení, k iniciování dalších kroků v poslanecké sněmovně a hlavně k ostražitosti a k zodpovědnosti při vydávání církevního majetku!

Nad systémem řízení státu prostřednictvím zájmových ideologických uskupení politických nebo náboženských, je potřeba se zamyslet a přinejmenším se probudit! Jedná stát opravdu skrze zvolené poslance v zájmu lidu a naopak? S tímhle je nutné pohnout!

Odkaz na rozhovor s aktivistou Janem Boučkem, kterému je vyhrožováno chebskými Premonstráty a výzva občanských iniciativ zde:

http://www.slobodnyvysielac.sk/redata/other/play.php?file=02%20-%20na%20spolocnej%20vlne%20-%20C%C3%ADrkevn%C3%AD%20restituce%20Bou%C4%8Dek.mp3

Autor: Jiřina Holotová | karma: 24.17 | přečteno: 1120 ×
Poslední články autora