Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Takhle ovsem pomerovy volebni system funguje. Pokud chce mit strana jistotu, ze bude vladnout, musi ziskat pres 50% hlasu nebo byt pro ostatni akceptovatelny partner. Ono se totiz na "ignorovani vule volicu" da divat i obracene - vytezna strana ziskala jenom 25% hlasu, tedy 75% volicu je ve vedeni mesta nechce. Je spravne, aby automaticky dostala neomezenou moc, nebo je lepsi, kdyz se ostatni strany domluvi a vlada bude predstavovat vuli treba 60% volicu a ne jenom tech 25%?

8 0
možnosti
JH

Vy jste zjevně nepochopila volební systém v ČR.

11 1
možnosti
JZ

J44a87n 87Z79i87e74g79l19e54r

15. 10. 2018 10:29

To, že nejsilnější volební strana nemusí být zastoupena ve vedení státu, kraje, obce je v pořádku, to je demokracie. Prostě ti ostatní se domluvili, mají v Poslanecké sněmovně, krajském nebo obecním zastupitelstvu většinu, a vládnou. To, že se na vládě musejí podílet všechny strany v dotyčném sboru, je výmyslem komunistického Košického vládního programu z roku 1945, který nepřipouštěl opozici.

To, že vítěz voleb ostrouhá, je někdy dobře. Například v roce 1935 vyhrála parlamentní volby v tehdejším Československu SDP neboli Henleinovci. A pro změnu o deset let dříve skončila na druhém místě v parlamentních volbách KSČ.

4 1
možnosti
ZS

Ještě bych doplnil, že ti ostatní už během předvolební kampaně avizují, s kým (ne)jsou ochotni vytvářet povolební koalice a proč. Voliči pak svými hlasy těmto stranám dávají zároveň najevo, že souhlasí i s tímto jejich povolebním chováním.

0 0
možnosti
JM

Máte pravdu, vůle voličů je ignorována. A nemusíte se držet při zdi, děje se to i na nejvyšší úrovni při volbách do poslanecké sněmovny. Navíc je toto ignorování přímo dáno zákonem.

Stačí se podívat na výsledky loňských parlamentních voleb – například zde https://www.info.cz/volby-2017/vysledky-voleb. Když si sečtu zisky stran, které postoupily do sněmovny, dostanu číslo 93,71%. Na jedno procento hlasů tak připadá 2,13 poslance. Pokud by strany získaly počty poslanců podle svých volebních výsledků, stačí tímto číslem násobit jejich procenta získaných hlasů. Samozřejmě je nutno zaokrouhlovat, poslance nelze roztrhnout vejpůl ... Výsledky by pak byly od ANO 63, ODS 24 až po TOP09 11 a STAN 11. Jenže místo toho se u nás provádí přepočet, který posiluje silné a oslabuje slabé. Takže následně je rozdělení poslanců ANO 78, ODS 25, ... TOP09 7 a STAN 6. Nejsilnější ANO tak jako bonus získává téměř 1⁄4 poslanců navíc. Nejslabší STAN pak je obráno o téměř polovinu poslanců. Zkuste si to spočítat, v Excelu je to raz dva. Pokud by byly hlasy rozděleny spravedlivě, dle výsledků hlasování, mělo by ANO a ČSSD s podporou KSČM dohromady 96 poslanců. To by asi nebylo na vládu, že?

Tohle Vám nevadí? Jen tak mimochodem, otci tohoto přepočítávání jsou Miloš Zeman a Václav Klaus.

3 0
možnosti
JH

Rozhodně vadí, pane Mašku. Proto píšu tento článek a ukazuji některá úskalí na jednoduchých příkladech z posledních voleb. Volební zákony poškozují i kandidáty a strany, což jsem zmínila a celý systém by bylo na čase přepracovat. Jak je ale vidět z reakcí, má i hodně zastánců. Na druhou stranu i někteří ústavní právníci nepovažují současný systém za šťastný. Například ústavní právník Pavel Hasenkopf vidí hlavní chybu v poměrném volebním systému jako takovém. „To je rakovina jakéhokoli politického systému. Nahraďme ho většinovým"

1 1
možnosti
JK

Strašně rád bych měl vlastní občanský účet na portálu státní zprávy a viděl online stav svého zdravotního, sociálního a důchodového účtu, všechny příspěvky a dotace obdržené od státu a všechny daně mnou zaplacené. Také všechny mnou zvolené a zaškrtnuté strany, osoby a všech úrovních státu od prezidenta přes sněmovnu, senát, kraje až po obec a abych svou volbu mohl kdykoliv změnit. Krásně by se průběžně ukazovali volební preference, které by se jednou za čtyři roky přepočítaly. Žádné pobíhání s papírovými lístky a účast téměř stoprocentní.

Přesto, že se politicky neangažuji, mám plán a snažím se s ním prosadit. Co děláte vy, kromě nadávání na ten současný zastaralý a v mnohém nepřesný systém. Nadávat je tak snadné.

0 0
možnosti
JH

Dobrý den, to je dobře, že máte plán. Cokoliv, co pomůže společnosti je skvělá věc. Každý se snažíme svým způsobem nějak přispět. Jsou lidé, co je okolo nic nezajímá. Děkuji za přispěvek.

0 0
možnosti
AR

RvRvAspoň jsem se četbou pobavil;-D

6 0
možnosti
JH

K pobavení to moc není, pane Rečku, ale pokud máte problém s porozuměním psaného textu, tak to docela chápu.

0 1
možnosti
Foto

Zajímalo by mne, proč Vy a pan Presler říkáte panu Polickému pán Polucký? Dekuji za odpověď.

1 0
možnosti
JH

Beru to tak, ze se pan Presler upsal a já to přepsala podle něj. Máte něco k obsahu článku, paní Radko?

0 0
možnosti
MK

M13i40l28a58n 43K35e54s38l

14. 10. 2018 22:07

Celé je to na levačku poněvadž koalice se vytvářejí až po volbách a domlouvají je papaláši stran.Pro ilustraci beru situaci v Brně.Volič Pirátů by souhlasil s tím,že Piráti vytvoří koalici s ANO.Šéfové Pirátů však domluví koalici s ODS. Kdyby to volič věděl předem,tak by je nikdy nevolil.Nestudoval jsem volební program Pirátů,ale pochybuji,že to ve volebním programu měli.Každý vhozený volební lístek je takový bianco šek,který příjemce použije jak sám chce a na dárce bere ohled jen náhodou.Chtělo by to,aby partaje před volbami uváděly samy a dobrovolně své možné budoucí koaliční partnery.Kdo je neuvede toho nevolit.

3 1
možnosti

Původně měla být koalice ANO a ODS. Máte za to, že si ji voliči těchto stran přáli?

1 0
možnosti

Máte pravdu,

ale jako mnohem podstatnější beru skutečnost, že výsledkem různých koalic je hromadná neodpovědnost koaličních politiků, což může odstranit pouze přímá volba starostů a primátorů tak, jak navrhuje Tomio Okamura. Potřebuje mít včele radnic osoby, které ponesou plnou odpovědnost za rozhodování v rámci obcí a budou mít proto potřebná práva. Pokud něco zkazí, lidé je odvolají a v příštích volbách si ani neškrtnou.

V senátních volbách zase chybí seznámení občanů s kandidáty, alespoň tak, jak to ČT dělala s kandidáty v druhém kole. Je potřeba představit občanům všechny kandidáty i s jejich názory tak, aby výhodu neměli jen známé osoby.

Karma!

1 2
možnosti

Vysvětlíte prosím, jak akceschopná bude obec, pokud bude starosta z jedné strany, ale proti němu bude většina zastupitelů? Nebo byste chtěl také omezit pravomoci zastupitelstva? A co se stane, když bude přímo volený starosta podezřelý z těžkého zločinu? Bude neodvolatelný? Bude se čekat až do dalších voleb?

3 0
možnosti
PV

Vite, procenta jsou predmetem matematiky 6. tridy. Pravda, mnoho z nas zapomina urcite casti uciva hned po opusteni skoly, nicmene malokdo se tim verejne chlubi. Jestlize tedy vladne ten, kdo je schopen se domluvit na vetsinove podpore, pak v zadnem pripade neni ignorovana vule volicu, ale jsou presne naplneny principy demokracie.

19 0
možnosti
JH

Schopnost domluvit se je o tom, že v potaz beru všechny bez rozdílu a ne, že se domluvím někde za jejich zády. Viz třeba Brno. To opravdu demokracie a slušnost není

1 4
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.