Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opě od Vás demagogie -jako obvykle.

Aby totiž koalice měla smysl, musí zastupovat více než 50% zastupitelů tedy většina voličů mudela dát hlas zástupcm koalice. Každá strana, která se dostala do zastupitelstva může mluvit do sestavování koalice-ta co vyhrála i ta co má třeba jen jednoho zastupitele jen je otázkou jestli je ty ostatní strany budou poslouchat a nikde není dáno, že ten kdo dostal nejvíce hlasů musí členem té koalice být.

Typicky si vezměte Prahu-v zastupitelstvu je 5 stran s minimálními rozdíly v hlasech a rozpětí mají 12-14zastupitel. Přitom jak Praha sobě tak Piráti předem řekli, že nepůdjdou s ODS a ANO a TOP09 odmítá hnutí ANO. Pokud by tedy ODS byla v koalici jako vítěz voleb bylo by to proti vli voličů Pirát a Prahy sobě, kterých je víc než voličů ODS. Tedy v Praze by bylo proti vůli voličů pokud by vítěz voleb byl součástí koalice.

8 0
možnosti
JH

Vítězná strana by měla sestavovat koalici na radnici, jako je tomu v případě sestavování vlády při volbách do Parlamentu. To je podle vás v rozporu s vůlí voličů stran s méně mandáty.

0 4
možnosti
VH

Ad 1. Když křížkování jednotlivců v komunálních volbách je pro zcela jiný účel. Křížkování jednotlivce/-ců v komunálních volbách má jediný výsledek - zbytečnou práci komisařů. Ti musí od počtu hlasů celé strany odečíst počet zakřížkovaných - a pak je zase téže straně přičíst.

Křížkování má smysl jen, křížkujeme-li jedince jiné strany, než kterou preferujeme jako celek. Pokud tedy nebudeme křížkovat blbě, dostanou jednotlivé hlasy kandidáti výhradně od příznivců jiných stran. Ale to asi není důvodem, aby bylo měněno poředí, stanovené stranou na níž kandidát kandiduje.

Ad 2. Koalice jse vždy sestavena stranami s většinovým počtem hlasů (přesněji křesel). Vždy. Sestavením koalice tedy nemůže být ingnorována vůle většiny voličů (většiny, paní Holotová). Nemusí být respektována vůle těch voličů, kteří volili vítěznou stranu - ale těch není většina (to by tato strana nepotřebovala koalici). Klidně se může stát, že vítěz voleb prosazoval zbourání místního hostince (a dostal 35 % hlasů), zatím co voliči ostatních (rozdrobených) stran chtějí hostinec opravit a zachovat. Co myslíte - bude koalice malých stran respektovat většinovou vůli voličů? A respektoval by ji vítěz voleb?

Ne, pani Holotová. O nerespektování vůle voličů řvou pouze strany, které mají nízký nebo nulový potenciál. Je pak otázkou, proč tomu tak je.

Ad 3. Nevím, jestli s tímto evidentním nesmyslem polemizovat. Pokud volím nezávislého poslane, vím (nebo bych měl vědět), že se zapojí do činnosti nějakého senátorského klubu. Kdyby pro nic jiného, tak pro lepší servis. Takže když ho volím, volím jeho osobnost, nikoliv jeho stanickost. Ostatně já tak volím i kandidáty se stranickou příslušností.

Mimochodem: Vznikají také různí kluby nezávislých kandidátů. Ani kandidáti v těchto klubech nerespektují vůli voličů? Pokud ano - Vy předem víte, do kterého "nezávislého" klubu vstoupí?

8 0
možnosti
Foto

Já už jsem si říkala, jestli by nebylo nejlepší strany vůbec nekřížkovat. Prostě křížkovat pouze jednotlivce, pak sečíst hlasy a pořadí stran určit podle toho, čí jednotlivci získali v součtu nejvíc hlasů.

0 0
možnosti
JH

Děkuji pane Holý za přispěvek, rozhodně se podívám jak to chodí u vás už jen pro zajímavost.

0 0
možnosti
Foto

Tak měnit systém voleb pokaždé, když někomu přestane vyhovovat není moc šťastné řešení....

8 3
možnosti
JH

Tohle není o tom jestli někomu přestal vyhovovat nebo ne. Tohle je o absolutním chaosu a složitosti ve volebních zákonech. Pro každé volby jiná pravidla. Ve volbách komunálních nelze křizkováním ovlivnit pořadí uvnitř stranické kandidátky. Hlas veřejnosti nemůže tedy prosadit nějaké změny

0 0
možnosti
JL

Pani Holotova. Vas poznatek je znam, co republika existuje. Jenze....!! Obcane teto republiky jsou lini a potom arogantni, ke kazdemu navrhu zmeny v systemu vedeni statu. Systemu, ktery prekonal ve sve delce uzitecnosti i Rakousko/Uhersko kde vznikl. Jen snad Senat, ktery vznikl pozdeji, ma urcitou strukturu volby, ktera odpovida modernimu demokratickemu mysleni. Pro vas jen pripominka. Protoze zde volite jedince (osobu), jeho politicka inklinace nehraje takovou hlavni roli. Volite kvalitu te osoby. Politicka prislusnost muze a take nemusi byt k jeho dobru. Pri praci Senatu je potom plne nezavisly.

1 2
možnosti
JH

Na jeho politickém směřování hodně lidem záleží nejvíce. Co je mi platná v Senátu oblíbená osobnost, která umí komunální politiku, ale nerozumí geopolitice nebo její senátorský klub pak zastává jiné idee a směřování než já? V Senátu se dnes rozhoduje o evropských mezinárodních otázkách především, viz můj předchozí blog

0 0
možnosti
Foto

Proč se kandidát v komunálkách s nejvyšším počtem preferenčních hlasů do zastupitelstva nedostane, vysvětluji níže. Co se týče koalic, vezměme Prahu, tam je rozdíl mezi vítězem a pátým v pořadí rozdíl dvou mandátů, takže z logiky vyplývá, že tam může sestavit koalici každý s každým. Už dávno se uvažovalo o přímé volbě starosty, s čímž přišla ODS, ale vždy to bylo smeteno ze stolu. A Senát? Volební účast jasně ukázala, co si o něm voliči myslí.

4 1
možnosti
JH

Každý s každým ji sice sestavit může, ale proč tomu není jako v Zákonu o parlamentních volbách, to nikdo vysvětlit neumí. Výše píši, že vítěz voleb by měl logicky sestavovat koalici na radnici, jako koalici do vlády

0 1
možnosti
Foto

I84v35a38n 35M49a96r23e67k

14. 10. 2018 17:41

Ale jen od Vás. ;-(

5 0
možnosti

Papaláši tvrdí, že se sen(il)át nedá zrušit. Není to náhodou jinak? To ho tolik potřebujeme? K čemu je nám pro 10 mil. lidí 281 zastupitelů? Nebo třeba poměrně snížit počet poslanců a senátorů a nechat obě komory.;-);-)

5 0
možnosti
VS

Pokud má zastupitelstvo sedm zastupitelů a kandidátka šest a dotyčný skončil první, tak mi vysvětlete jak nemohl být v zastupitelstvu;-D

0 0
možnosti
Foto

Je to naprosto jednoduché, když v komunálkách dáte hlas straně, její kandidáty křížkovat nelze. To lze jen v případě, že hlas straně nedáte a křížkujete kandidáty z různých stran, nebo vykřížkujete šest ze sedmi na jedné kandidátce a jednoho hlasu se tak vzdáte. Pokud dáte hlas straně, tak všechno jde podle pořadí na kandidátce. Vím, že je to složité, ale asi takhle: Strana dostala sto hlasů, všechny jsou podle pořadí na kandidátce, tedy má je i ten první, byť nedostal jediný preferenční hlas, zatímco ten za ním jich měl devadesát. Jenže tomu prvnímu se započítá těch sto, takže na jeho přeskočení je třeba 101 preferenčních hlasů.

1 1
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.